Tăriceanu: Ministrul Justiției încalcă legea cu bună știință, anunțând, în ședință festivă, reînvestirea lui Kovesi

Tăriceanu: Ministrul Justiției încalcă legea cu bună știință, anunțând, în ședință festivă, reînvestirea lui Kovesi

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, joi, că ministrul Justiției, Raluca Prună, a încălcat legea atunci când a anunțat că o va repropune pe Laura Codruța Kovesi ca șef al DNA, arătând că, potrivit legii în vigoare, o astfel de propunere se face în urma unei proceduri de selecție, prin depunerea candidaturilor unor procurori.

"În ceea ce privește declarația doamnei Prună, rămân foarte surprins (...) Legea ce spune? Că trebuie făcută o procedură de selecție, care presupune depunerea unor candidaturi, deci a unor dosare de intenție din partea unor procurori, analiza acestora și, în final, evaluarea și desemnarea unei propuneri, pentru că ministrul propune. Nu am auzit așa ceva, deci doamna Prună, în calitate de ministru al Justiției, încalcă, cu bună știință, legea și anunță, într-o ședință festivă, desemnarea, ca un fel de încununare a activității. Sigur că, bazându-ne pe cifre, DNA are niște succese, niște rezultate indiscutabile, dar nu se procedează așa, conform legii. Și cred că lucrul acesta trebuie subliniat și probabil că domnul prim-ministru trebuia să o tragă de mânecă pe doamna ministru al Justiției", a declarat Tăriceanu, la o emisiune la TVR1.

El a apreciat că bilanțul DNA a fost unul "triumfalist" și "deplasat".

"Acum, bilanțul de astăzi, din ce am văzut, a fost un bilanț triumfalist. Nu găsesc justificat, nu am auzit în alte țări democratice, procuratura să facă astfel de bilanțuri publice, în care să se laude cu numărul de dosare, de anchete, cu număr de arestări. Cred că acțiunea DNA (...) nu trebuie să se bazeze pe suportul publicului, pentru că DNA trebuie să se bazeze pe lege. Nu trebuie să stea cu ochii la public, să vadă dacă îi place sau nu. Suportul popular este pentru politicieni. (...) Din această perspectivă, rezultatul de astăzi este un bilanț triumfalist, pe care îl găsesc deplasat. Nimeni nu a vorbit despre faptul că doamna procuror Kovesi a spus, în 2015, că nu este de acord cu 120 de hotărâri ale instanțelor. Adică, punem sub semnul întrebării justiția", a mai spus Tăriceanu.

El a subliniat că nu este treaba DNA să spună ce s-ar fi putut face cu banii furați, acest lucru fiind atribuția Guvernului sau a Parlamentului.

"Am aflat astăzi ce s-ar putea face din banii care ar fi fost furați. Nu este treaba procuraturii să stabilească ce se face cu acești bani, este treaba Guvernului sau, eventual, a Parlamentului, dar nu a Procuraturii. Este un derapaj care confirmă că nu se respectă separația puterii în stat", a adăugat președintele Senatului.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat joi, la ședința de bilanț a DNA, că înțelege să-și asume funcția pe care o are și să aplice dispozițiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”