Tăriceanu: Nimeni nu vine sa ceară socoteală României; adoptarea OUG 13 a fost legală și abuzul a fost al DNA

Tăriceanu: Nimeni nu vine sa ceară socoteală României; adoptarea OUG 13 a fost legală și abuzul a fost al DNA

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi că nimeni nu vine "să ceară socoteală României" pentru Ordonanța 13, întrucât acest act normativ a fost adoptat "perfect legal", iar "abuzul" a fost din partea DNA.

Întrebat dacă în întâlnirea pe care a avut-o joi dimineață cu Gianni Buquicchio, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei, a discutat despre Ordonanța 13, Tăriceanu a spus: "Nu. Pentru că am impresia că există o percepție pe care vreau să vă rog să o corectați: nimeni nu vine să ceară socoteală României, mai ales că adoptarea OUG 13 a fost perfect legală și abuzul a fost din partea DNA, așa încât ar fi chiar ridicol din partea unui om care este specialist în drept constituțional și conduce Comisia de Veneția să pună astfel de (...) întrebare. Aveți impresia ca România este o țara care primește recomandări, așa ca un școlar? Să știți că nu".

El a explicat că Buquicchio a venit în România pentru că "este organizat în aceste zile un seminar de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei împreună cu Comisia de la Veneția".

"Conferința este organizată la Cotroceni despre rolul în democrație pe care îl joaca majoritatea și opoziția. (...) A venit de multe ori în România, e binevenit și de acum încolo și mă bucur ca sunt oameni care au o altă înțelegere politică a lucrurilor", a explicat Tăriceanu.

El a subliniat că a avut cu Gianni Buquicchio "un schimb de păreri foarte util".

"România, în 2002, când a revizuit Constituția, a cerut o opinie Comisiei de la Veneția care parțial a fost luată în considerare. Ulterior au existat și alte consultări cu Comisia de la Veneția în 2012, când în România s-a pus problema revizuirii Constituției. Din nou proiectul de Constituție a fost transmis Comisiei de la Veneția pentru a face observații și sugestii (...) În urmă cu două-trei săptămâni ministrul Tudorel Toader a fost la Veneția unde a prezentat situația referitoare la ancheta făcută de DNA asupra adoptării OUG 13. Am discutat chestiuni care țin de ceea ce numim statul de drept și probleme de ordin constituțional și am fost bucuros să îl aud pe domnul Buquicchio, care este un bun cunoscător al arhitecturii constituționale din România și a sistemului pe care îl avem", a relatat Tăriceanu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale