Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Tăriceanu: Nu există sistem de co-legiferare, noi și cu justiția, pe legile Justiției

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, în legătură cu legile Justiției, că puterea legiuitoare este Parlamentul, iar justiția nu poate fi și judecător și creator de legi, în același timp.

"Le transmit celor care intervin în această dezbatere că până la urmă trebuie să respectăm principiul independenței și separației puterilor în stat. Puterea legiuitoare este Parlamentul, justiția aplică legile, nu face justiția legile, nu pot să fie și judecător și creator de legi în același timp. Nu înseamnă că nu facem un dialog constructiv, că nu ținem seama de opiniile justiției. Dar Parlamentul este structura care legiferează, nu există sistem de co-legiferare, noi și cu justiția, pe legile justiției", a afirmat Tăriceanu, la Mamaia, după ședința conducerii ALDE.

El a spus că în ultima perioadă a observat "o încercare din ce în ce mai vizibilă de cooptare în procesul legislativ alte puteri care nu au această vocație".

"Unii dintre procurori vor să devină co-legiuitori cu Parlamentul. Lucrul acesta nu se poate. O consultare este prevăzută legal, a CSM, și cred că o consultare și cu societatea, cu ONG este utilă, cu asociațiile profesionale și, după cum ați văzut acest proces a început și va continua în următoarea perioadă. CSM urmează să dea avizul în 30 de zile. Dar decizia finală a pachetului de legi suveran este Parlamentul. Și nu cred că într-o stare de normalitate, nu am văzut într-o altă țară din UE, la procesul de legiferare să ia parte activă alte entități", a afirmat Tăriceanu.

El a spus că își va exprima poziția față de pachetul de legi privind justiția când acestea vor ajunge la Parlament.

"Nu am să intru în detalii cu privire la proiectul de lege. (...) Am văzut o analiză pertinentă făcută de UNJR, pe puncte, în care argumentat își prezintă poziția. Cred că așa trebuie dusă o dezbatere care în final să ducă la restabilirea democrației, a normelor statului de drept care înseamnă independența justiției în României, respectarea votului cetățenilor, respectarea instituțiilor democratice și renunțarea la acest sistem de putere paralel care s-a creat în România ultimelor ani pe care îl vedem cum reacționează în momentul de față extrem de violent de teama că își va pierde influența pe care a exercitat-o până acum în detrimentul cetățenilor și a votului exprimat de ei", a precizat Tăriceanu.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD scade în continuare în sondaje! Însă încep surprizele!

2 HOPA! Codrinel s-a cam căcat pe el! „Să ne ia dracu pe toți”

3 RoMAFIA Discuție despre o ȘPAGĂ de 500.000 de euro în biroul lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor

4 ALERTĂ Bătăușii belgianului care promovează România de 23 de ani au fost ARESTAȚI! Amănunte ȘOCANTE

5 ALERTĂ Un nou TUN marca PSD? Avertismentul lui Rareș Bogdan

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima