Tăriceanu: Nu sunt surprins de declarațiile lui Ponta; au fost presiuni pe toți martorii

Tăriceanu: Nu sunt surprins de declarațiile lui Ponta; au fost presiuni pe toți martorii

Președintele Senatului spune că nu este surprins de declarațiile fostului premier Victor Ponta, care a compărut ca martor în dosarul în care Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă, și consideră că toți martorii au fost supuși la presiuni "pentru a face declarații acuzatoare" la adresa sa.

"Nu sunt surprins de declarațiile lui Victor Ponta. El a avut colegialitatea de a mă pune la curent, după ce a fost invitat la DNA Brașov în calitate de martor să depună mărturie. Mi-a relatat ceea ce s-a întâmplat și pot să vă confirm că ce a declarat azi în totalitate mi-a spus la vremea respectivă, adică anul trecut mai exact. Sunt lucruri pe care le știu, dar pentru opinia publica cred că e un element surprinzător să încerci să transformi în martor protejat un fost premier care să depună mărturie împotriva altui fost prim-ministru. Asta spune multe despre metodele securiste care sunt folosite azi în justiția din România și care îmi întăresc convingerea că suntem într-un regres grav, într-o situație care seamănă mai degrabă cu teroarea care domnea în anii '50 și '60, atunci când cei care erau considerați periculoși politic, adversari politici erau eliminați prin dispoziția conducerii de partid, cu ajutorul celor două instrumente de tristă amintire — Securitatea și Procuratura", a afirmat Tăriceanu, marți la Antena 3, declarație postată și pe pagina sa de Facebook .

El susține că niciunul dintre martori nu a avut nimic incriminator de declarat la adresa sa.

"Au fost presiuni pe toți cei care au fost martori pentru a face declarații acuzatoare la adresa mea. Niciunul nu a avut nimic incriminator, dar ceea ce vă pot sugera, în momentul de față, dosarul poate să fie pus la dispoziția presei, dosarul se află la ÎCCJ, și veți găsi acolo depozițiile martorilor, și în afară de depozițiile martorilor o serie de transcrieri ale convorbirilor telefonice, din care reiese foarte clar acest lucru, adică modul în care s-a încercat punerea de presiune pe diferiți martori sau persoane care, într-un fel sau altul, aveau legatură cu mine, doar — doar vor găsi ceva care să fie incriminator. Nu au găsit absolut nimic și a fost fabricat acest dosar de așa-zisă mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului. Dacă lucrurile ar fi stat așa, dacă infractorii ar fi fost favorizați în vreun fel, vă dați seama că DNA-ul, cu multă bucurie, m-ar fi pus direct inculpat în dosarul principal, legat de retrocedările despre care se vorbește", a adăugat Tăriceanu.

Președintele Senatului a punctat că disjungerea din dosarul principal a avut ca scop "o înscenare rușinoasă".

"Eu nu am avut niciun fel de contact cu oamenii care se ocupau de aceste lucruri, niciun fel de legătură sau cea mai mică implicare, dar cu toate acestea s-a făcut o disjungere din dosarul principal, în așa fel încât, în calitate de președinte al Senatului, să pot să fiu târât într-o înscenare, aș spune rușinoasă, în care bineînțeles că prezumția de nevinovăție nu funcționează, în care am fost filmat intrând la DNA, dând declarații și acum sigur că am obligația să mă prezint și în instanță", a mai spus Tăriceanu.

Fostul premier Victor Ponta susține că nu l-a "demascat" pe președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu , prin declarațiile făcute procurorilor anticorupție în dosarul în care acesta este acuzat de mărturie mincinoasă. El a precizat marți, într-o postare pe Facebook , că l-a evitat pe omul de afaceri Remus Truică "din motive de protecție", la "sugestia unei persoane apropiate din SRI". Ponta a răspuns, astfel, la informațiile apărute în presă, în dosarul lui Tăriceanu, cu privire la declarațiile pe care le-ar fi dat în calitate de martor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...