Tăriceanu: Săptămâna viitoare vor avea loc consultări cu premierul Cioloș pe tema alegerilor locale

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat că săptămâna viitoare vor avea loc consultări ale partidelor cu premierul Dacian Cioloș, pe tema alegerilor locale.

"O să facem consultările săptămâna viitoare, începe și sesiunea parlamentară. Trebuie, în primul rând, să-l ascultăm și pe premier. Poate ne agităm degeaba, poate premierul o să spună că nu e de acord să ia niciun fel de decizie, adică ordonanță de urgență pentru schimbarea legilor electorale și atunci, sigur, va rămâne la latitudinea Parlamentului. În Parlament sunt două probleme: timpul și majoritatea care trebuie să se agrege în jurul acestei formule. Și s-ar putea ca guvernul și premierul Cioloș să iasă din această discuție", a afirmat Tăriceanu joi seară la Antena 3.

El a susținut că ALDE ar fi favorizat de alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar că legile electorale nu trebuie schimbate în funcție de interesul unui partid.

"Există un număr important de colegi ai mei care consideră că alegerile în două tururi sunt favorabile pentru ALDE. Suntem un partid mai mic și acest lucru ne-ar favoriza. Dacă discutăm lucrurile în acest fel și gândim legile în funcție de interesul unui partid sau altul, o să fie o permanentă instabilitate politică, o să schimbăm la fiecare ciclu electoral legea după cum îi convine fiecărui partid care poate să impună o nouă formulă. Am convenit anul trecut să modificăm legile electorale cu un an înainte de alegeri. Am găsit această formulă prin consens cu PNL. PNL și-a schimbat optica și acum vrea schimbarea regulilor jocului. Nu mi se pare corect ca în funcție de interesul particular al unui partid care are posibilitatea să influențeze această decizie să se schimbe regulile", a subliniat Tăriceanu.

Premierul Dacian Cioloș a declarat duminică, la Iași, întrebat în acest sens, că va discuta cu partidele politice despre oportunitatea unei ordonanțe de urgență referitoare la desfășurarea alegerilor locale în două tururi de scrutin. "O să discut cu partidele politice întâi", a răspuns Cioloș.

AGERPRES/(A, AS — autor: Livia Popescu, editor: Cristina Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

3 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

4 ULTIMA ORĂ România are cea mai abruptă creștere a curbei de infectare cu coronavirus din Europa de Est

5 VIDEO Ascultați-l pe Dorneanu ce tupeu de borfaș are! Se apără cu tatăl vitreg al lui Tăriceanu, turnătorul Da…