Tăriceanu susţine că ALDE nu a decis încă în ce variantă se va prezenta la europarlamentare; 10 criterii de selecţie a candidaţilor ALDE

Tăriceanu susţine că ALDE nu a decis încă în ce variantă se va prezenta la europarlamentare; 10 criterii de selecţie a candidaţilor ALDE

ALDE nu a stabilit încă în ce variantă se va prezenta la alegerile europarlamentare, pe liste comune cu PSD sau separat, dar a stabilit criteriile de selecţie a candidaţilor, evaluarea acestora urmând a fi finalizată pe 21 februarie, a anunţat marţi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Astăzi am aprobat criteriile de evaluare a candidaturilor, apoi comisia care va face evaluarea candidaturilor şi calendarul până pe 21 februarie când trebuie să încheiem evaluarea candidaturilor. Criteriile sunt în număr de 10. Aceste criterii au ponderi diferite, se bazează pe experienţa profesională, pe cartea de vizită profesională, dar şi politică, pe cunoaşterea mecanismelor, regulilor şi arhitecturii instituţiilor Uniunii Europene, pe cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională. Candidaţii vor trebui să prezinte un proiect referitor la ceea ce îşi propun să facă în viitorul Parlament European, experienţa şi rezultatele politice în plan intern la alegerile precedente. Deci, un set de criterii, despre care credem că este echilibrat şi va putea duce la o selecţie cât mai bună, la candidaţi cât mai reprezentativi pentru noi ca partid liberal şi pentru România", a afirmat Tăriceanu la finalul şedinţelor Biroului Politic Executiv şi Biroului Politic Central ale ALDE.

Potrivit lui Tăriceanu, candidaţii ALDE "vor trebui, în Parlamentul European, să reprezinte familia liberală din România şi să apere şi să promoveze interesele României la nivelul Parlamentului European şi al UE".

"Dăm foarte multă greutate şi importanţă alegerilor care vor urma, pentru că ele reprezintă un important test pentru partid înaintea alegerilor prezidenţiale din acest an şi pentru alegerile de anul viitor. (...) Nu am hotărât pe care varianta vom merge (n.r. - pe liste comune cu PSD sau separat), dar acest lucru nu înseamnă ca nu trebuie să începem pregătirile, pentru că, pregătirile fiind făcute, indiferent de varianta pe care vom merge, ne va fi sigur mai uşor decât dacă lăsăm timpul să treacă. Mie mi se pare că suntem în faza în care suntem în momentul critic, dacă nu începem acum, practic riscăm să pierdem startul", a adăugat Tăriceanu.

El a precizat că, pentru a decide varianta în care ALDE se va prezenta la europarlamentare, "va fi o analiză a avantajelor şi dezavantajelor, (...) a punctelor tari şi punctelor slabe, a riscurilor şi oportunităţilor".

"Dar sigur că până la urmă probabil va conta şi experienţa pe care o avem şi feeling-ul fiecăruia să luăm o decizie în acest sens", a punctat Tăriceanu.

Referindu-se la relaţia ALDE România cu ALDE european, Tăriceanu a spus: "Avem o relaţie normală. Sunt colegi din ALDE european care au intrat în campania electorală ceva mai devreme decât noi, vor să arate probabil că sunt mai europeni decât europenii, unii au agende personale". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina