Ţările de Jos îşi transferă misiunea diplomatică de la Kabul în Qatar

Ţările de Jos îşi transferă misiunea diplomatică de la Kabul în Qatar

Misiunea diplomatică de la Kabul a Ţărilor de Jos va fi transferată în Qatar, în urma preluării puterii de către talibani în Afganistan, a anunţat miercuri, la Doha, ministrul olandez al afacerilor externe Sigrid Kaag, informează AFP.

'I-am cerut Excelenţei sale să accepte relocarea la Doha a ambasadei noastre, pentru ca Ţările de Jos să rămână eficiente' în gestionarea crizei afgane, a declarat Kaag, în timpul unei conferinţe de presă la Doha, cu omologul său qatarez Mohammed bin Abderrahman al-Thani.

Mai multe ambasade au făcut recent aceeaşi alegere, printre care SUA, considerând că securitatea personalului lor nu mai este garantată la Kabul.

Qatarul a jucat rolul de mediator în procesul de pace dintre guvernul afgan şi talibani, înainte ca mişcarea islamistă să preia puterea în Afganistan, pe 15 august. Doha a menţinut de atunci o legătură privilegiată cu noul regim islamist de la Kabul.

Talibanii au sărbătorit marţi victoria lor în Afganistan, după plecarea, în noaptea precedentă, a ultimilor soldaţi americani, după 20 de ani de război devastator declanşat de intervenţia unei coaliţii internaţionale condusă de SUA pentru a-i alunga pe aceiaşi talibani de la putere, în urma atentatelor din 11 septembrie 2001.

Însă, retragerea americană, considerată de talibani un 'succes istoric', deschide un nou capitol plin de incertitudini pentru Afganistan. AGERPRES/AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...