Țările NATO folosesc Ucraina pentru a-și testa armamentul de ultimă generație. „Nu poți inventa un teren de testare mai bun”

Țările NATO folosesc Ucraina pentru a-și testa armamentul de ultimă generație. „Nu poți inventa un teren de testare mai bun”

Războiul Ucrainei cu Rusia oferă țărilor NATO șansa de a-și testa armamentul avansat pe un câmp de luptă real și, prin urmare, câștigă informații valoroase, notează Financial Times.

Rachete Patriot - arhiva foto

Membrii NATO, inclusiv SUA, Canada, Marea Britanie, Germania și Franța, au oferit Ucrainei arme și instruire de când Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022. Iar tipurile de arme pe care le-au predat au devenit din ce în ce mai avansate de când a început războiul, Ucraina făcând presiuni pentru tancuri moderne, sisteme de apărare aeriană și avioane, scrie Insider .

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat pentru FT că, din această cauză, aliații Ucrainei "pot vedea de fapt dacă armele lor funcționează, cât de eficient funcționează și dacă trebuie modernizate".

"Pentru industria militară a lumii, nu poți inventa un teren de testare mai bun", a spus el.

Reznikov a arătat că Ucraina a doborât o rachetă rusească Kinzhal în luna mai, folosind un sistem Patriot fabricat în SUA.

Experții au crezut că Patriot a fost probabil capabil să doboare un Kinzhal, a raportat FT, dar trupele ucrainene au reușit să dovedească acest lucru. Rusia s-a lăudat anterior că aceste rachete sunt de neoprit.

Mai multe rachete Kinzhal au fost doborâte deasupra Ucrainei de atunci.

Reznikov a spus că Ucraina arată, de asemenea, țărilor NATO cum ar putea funcționa armamentul lor atunci când este folosit împreună.

Contramăsuri la contramăsuri

În același timp, el a spus că încercările Rusiei de a zădărnici armamentul Ucrainei cu mișcări precum bruierea semnalelor înseamnă actualizări constante ale tehnologiei, cum ar fi munițiile ghidate prin GPS și dronele, oferind din nou oportunități valoroase de învățare.

"Rușii vin cu o contramăsură, noi ne informăm partenerii și ei fac o nouă contramăsură împotriva acestei contramăsuri", a spus Reznikov.

Petro Piatakov, un colonel în retragere care este acum consultant pentru industria de armament, a declarat pentru FT că există un "interes activ din partea producătorilor occidentali de artilerie pentru a primi feedback de la tunarii ucraineni. . . . pentru a elimina neajunsurile."

El a spus că luptele din Ucraina au expus unele probleme. "A devenit evident în timpul operațiunilor că aceste sisteme nu au fost destinate unui război atât de intens".

Un contractor german din domeniul apărării a declarat, de asemenea, că au învățat "foarte multe de la soldații din Ucraina", care, odată ce observă ceva, "sugerează acest lucru și inginerii noștri software se așează pentru a putea avea o actualizare".

Între timp, Jack Watling, de la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra, a declarat pentru FT că luptele au oferit, de asemenea, Occidentului noi informații despre modul în care funcționează armele rusești.

Dar el a avertizat că Occidentul "și-a expus o mulțime de capacități proprii Rusiei și Chinei și, prin urmare, va trebui să schimbe modul în care funcționează unele dintre echipamentele sale pentru a-și păstra avantajul competitiv".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat