TAS a respins apelul atleților ruși și le interzice să participe la JO de la Rio

TAS a respins apelul atleților ruși și le interzice să participe la JO de la Rio

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul Comitetului Olimpic Rus (ROC) și al celor 68 de atleți care solicitau dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro după ce au fost suspendați de Federația internațională de specialitate (IAAF), informează AFP.

"Juriul TAS a confirmat validitatea deciziei IAAF conform căreia sportivii a căror federație națională a fost suspendată sunt ineligibili pentru competițiile organizate sub egida IAAF", a anunțat TAS în motivarea deciziei sale.

Conform TAS, Comitetul Olimpic Rus rămâne "abilitat să selecționeze ca reprezentanți ai Federației Rusiei la Jocurile Olimpice de la Rio sportivii ruși care îndeplinesc criteriile și sunt eligibili pentru a concura conform regulamentului IAAF. Iar în prezent, doar doi atleți ruși, săritoarea în lungime Daria Klișina și Iulia Stepanova (800 m), au fost recalificați de IAAF.

Cei trei judecători ai TAS au estimat, de asemenea, că nu sunt competenți pentru a determina dacă sportivii ruși selecționați trebuie să fie înscriși "ca reprezentanți ai Federației Rusiei sau ca atleți independenți".

IAAF a reacționat imediat cu ușurare la decizia TAS, apreciind că aceasta va crea "condiții de competiție cu arme egale între sportivi".

Totodată, TAS s-a declarat "confuz" în privința aplicării imediate cu efect retroactiv a regulamentului IAAF, adoptat pe 17 iunie 2016, care prevede criterii de eligibilitate excepționale pentru sportivii a căror federație a fost suspendată.

În virtutea acestui regulament, doar sportivii care sunt rezidenți în străinătate și/sau fiind supuși unui sistem de control antidoping altul decât sistemul rus sunt eligibili. Astfel a fost permisă recalificarea Dariei Klișina.

"Această regulă", consideră TAS, "ce include criteriile bazate pe o activitate anterioară, nu lasă practic nicio posibilitate atleților solicitanți să se conformeze".

După cea a TAS, o decizie globală a CIO privind participarea ROC este așteptată în următoarele zile.

AGERPRES (autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Țenea, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...