TASS: Kievul respinge acordurile şi preţul petrolului creşte vertiginos: este ceea ce Putin a spus presei de la Teheran

TASS: Kievul respinge acordurile şi preţul petrolului creşte vertiginos: este ceea ce Putin a spus presei de la Teheran

Moscova vede că Kievul nu este pregătit să implementeze acordurile, în timp ce la discuţiile de la sfârşitul lunii martie părţile au ajuns practic la un acord, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, citat de TASS care „a adunat răspunsurile lui Putin la întrebările reporterilor”.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor de la Teheran, Vladimir Putin a remarcat disponibilitatea Moscovei de a asista la exporturile de cereale ucrainene în cazul în care restricţiile la exporturile de alimente din Rusia sunt ridicate, a vorbit despre problemele cu livrările de gaze prin Nord Stream 2, chiar dacă acesta este lansat chiar acum şi a spus că ideile privind limitarea preţurilor la petrolul rusesc a fost „ absurdă”, transmite agenţia rusă de ştiri.

Despre rezultatele Summitului Trio-ului de la Astana

„Cu toţii credem că este necesar să se garanteze integritatea teritorială a Republicii Arabe Siriene şi să scape de teroriştii de toate felurile […]. Aceasta este partea principală, cea mai importantă şi a fost confirmată încă o dată într-o declaraţie comună”.

Troica „are unele diferenţe cu privire la ceea ce se întâmplă în Trans-Eufrat”, dar există şi o poziţie comună că „trupele americane ar trebui să părăsească acest teritoriu”. „Ar trebui să înceteze să jefuiască statul sirian şi poporul sirian şi să exporte ilegal petrol de acolo”. Putin a menţionat că, în general, datorită Rusiei, Iranului şi Turciei, peste 90% din teritoriul Siriei este controlat de autorităţile legitime.

Cu privire la posibilitatea unor discuţii cu Kievul
Rezultatul oricăror discuţii depinde de dorinţa tuturor părţilor de a pune în aplicare acordurile realizate. „Vedem astăzi că regimul de la Kiev nu are o astfel de dorinţă”.

La discuţiile de la Istanbul de la sfârşitul lunii martie, Moscova şi Kievul „practic au ajuns la un acord, trebuia doar parafat”, dar după retragerea trupelor ruse din regiunile centrale ale Ucrainei, regimul de la Kiev a refuzat să pună în aplicare acordurile.

Pe lângă Turcia, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite oferă şi asistenţă în mediere, iar Rusia le este recunoscătoare pentru acest lucru. „Chiar şi dorinţa de a contribui la această sarcină nobilă valorează deja mult.”

Cerealele ucrainene
Rusia insistă asupra unui pachet cu privire la exporturile de cereale ucrainene. „De la bun început, am spus că <...> vom ajuta la exportul de cereale ucrainene, dar insistăm că toate restricţiile legate de eventualele exporturi de cereale ruseşti trebuie ridicate”. Acest acord fusese discutat cu organizaţiile internaţionale şi, până acum, nimeni, inclusiv Statele Unite, nu s-a opus. Acestea fiind spuse, americanii au ridicat deja practic restricţiile cu privire la aprovizionarea cu îngrăşăminte ruseşti pe piaţa globală. „Dacă doresc sincer să îmbunătăţească situaţia de pe pieţele alimentare globale, sper că la fel se va întâmpla şi cu exportul de cereale ruseşti”.

Marţi mai devreme, în timpul unei întâlniri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, Putin a spus că în cadrul negocierilor pentru cereale „nu toate problemele <...> au fost încă rezolvate, dar este deja bine că există progrese”. Erdogan a spus că poziţia Rusiei la aceste discuţii a fost „una foarte pozitivă şi constructivă”.

Cu privire la livrările de gaz în Europa
Occidentul încearcă fără temei să arunce vina pe Rusia pentru repercusiunile propriilor greşeli în sfera energetică. „Nu ştiu dacă merită să intru în detaliu în ceea ce priveşte politica energetică a naţiunilor europene care au desconsiderat importanţa surselor tradiţionale de energie şi au mizat pe cele netradiţionale. Sunt mari specialişti în relaţii netradiţionale. Şi în domeniul energetic, au optat, de asemenea, să mizeze pe tipuri netradiţionale de energie”.

„Gazprom şi-a îndeplinit întotdeauna, îşi îndeplineşte şi va continua să îşi îndeplinească toate obligaţiile”, totuşi întâmpină obstacole, deoarece Ucraina a blocat aleatoriu una dintre rutele de gaze care trece prin teritoriul său.

În plus, Gazprom nu a primit încă niciun document oficial conform căruia o turbină pentru Nord Stream 1 ar fi returnată în curând Rusiei din Canada şi fără ea volumele de livrare de-a lungul acestei conducte vor fi reduse la jumătate. Moscova este pregătită să lanseze Nord Stream 2, dar această rută este acum problematică, deoarece jumătate din capacitatea sa a fost deja alocată pentru consumul intern.

Despre limitarea preţurilor la petrolul rusesc
„În ziua de azi, auzim tot felul de idei absurde cu privire la limitarea volumelor şi limitarea preţului petrolului rusesc. Acest lucru este absolut identic cu ceea ce se întâmplă cu gazul. <...> Rezultatul va fi acelaşi - o creştere a preţului Preţurile petrolului vor exploda vertiginos.”

Despre sancţiunile împotriva Siriei
Sancţiunile occidentale împotriva Siriei duc la rezultate dezastruoase: „Aproape 90% [din populaţie] acolo trăieşte dincolo de pragul sărăciei. Se desfăşoară o situaţie foarte gravă”. Acestea fiind spuse, ajutorul umanitar nu ar trebui politizat, este nedrept „să evidenţiem pe cineva, anumite grupuri”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale