Tătaru: Bătrânii şi cadrele medicale din Centrul privat "Sf. Ilie" vor fi retestaţi periodic

Tătaru: Bătrânii şi cadrele medicale din Centrul privat "Sf. Ilie" vor fi retestaţi periodic

Vârstnicii şi personalul medical de la Centrul privat de îngrijiri "Sf. Ilie" din Galaţi vor fi retestaţi periodic, iar ancheta epidemiologică efectuată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) la această unitate trebuie să fie făcută "în amănunt", a declarat luni, la Galaţi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Potrivit acestuia, vizita la acest centru privat, în care mai sunt internaţi 60 de bătrâni din cei 130, a fost determinată de faptul că unitatea de îngrijire a mai rămas doar cu o infirmieră şi o bucătăreasă. Restul personalului sanitar şi de întreţinere a fost afectat de coronavirus, aici fiind detaşate cadre medicale de la spitalele din municipiu.

"Vorbim de un cămin privat în care nu mai avem personal sanitar. A trebuit să venim cu personal medical de Spitalul Judeţean sau maternitate. Gândiţi-vă că aceste persoane fac un efort pentru a veni într-un centru privat. Personal am venit tocmai pentru a vedea un centru privat, pentru că şi aceşti bătrâni sunt ai noştri. În acest moment aici mai sunt 60 de persoane. Voi merge la DSP pentru a vedea ancheta lor. Mă interesează să fie o anchetă în amănunt, plecând de la soţia administratorului ca şi prim caz şi mergând pe această anchetă până la restul personalului, din care au mai rămas doar o infirmieră şi o bucătăreasă. Am recomandat ca periodic să se retesteze aceşti bătrâni", a spus Tătaru.

Ministrul a precizat că personalul medical care deserveşte centrul privat ar trebui să fie cazat într-un centru tampon şi retestat periodic.

"Acest personal, care vine, trebuie să vină dintr-o zonă tampon, n-ar trebui să meargă în oraş sau acasă şi a doua zi să revină. Sunt persoane din prima linie, sunt persoane care vor fi şi ele retestate periodic atât timp cât n-au simptomatologie, dar dacă au simptomatologie vor fi testate când au simptomatologie. Am discutat în acest sens cu cei de la DSP", a spus Tătaru.

La Centrul "Sf. Ilie", 90 de persoane au fost confirmate cu COVID-19, dintre care 72 sunt vârstnici internaţi în cămin şi 18 sunt angajaţi care au lucrat acolo. De asemenea, patru persoane din acest centru au murit în urma infectării cu noul coronavirus.

Conform anchetei epidemiologice, virusul a fost adus în căminul de îngrijirea bătrânilor de către directoarea unităţii, care luase contact cu soţul ei, întors din Turcia pe 20 martie şi ulterior decedat pe 3 aprilie. Şi directoarea se află la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, iar pe numele ei Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Pentru asigurarea asistenţei medicale au fost detaşate 10 asistente şi 12 infirmiere de la Spitalul Judeţean, Spitalul CFR şi Maternitatea Buna Vestire din Galaţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…