Taxă ca să-ţi alegi un anumit medic: propunerea controversată a Ministerului Sănătăţii

Taxă ca să-ţi alegi un anumit medic: propunerea controversată a Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică proiectul strategiei naționale de sănătate 2023-2030, care prevede, printre altele, ca persoanele asigurate în sistemul de stat să plătească o sumă – denumită coplată – dacă vor să-și aleagă medicul în ambulatoriile spitalelor.

Anumite servicii medicale în ambulatoriu ar putea deveni cu plată Foto: Arhivă

Dacă vor dori să meargă la un medic anume în spitalele de stat, pacienții vor trebui să plătească o taxă. Așa prevede proiectul strategiei naționale de sănătate care a fost pus în dezbatere publică. În nota de fundamentare a hotărârii prin care urmează să fie adoptată strategia să spune că sistemul de coplată va fi reglementat legal și va fi suportat de beneficiar, cu posibilitatea programării transparente a serviciului respectiv în serviciul electronic de programări. Totodată, este vorba despre furnizarea anumitor servicii ambulatorii, fără a fi nominalizate.

Puține spitale de stat au ambulatorii

„Obiectivul final urmărit de Strategie este de a asigura pacientului serviciile necesare în timp rapid, accesibil și de calitate și eliminarea timpilor de așteptare generați de lipsa finanțării sau de supraaglomerare. Pentru atingerea acestor deziderate, acest palier va fi calibrat la nevoia din teritoriu și integrat cu celelalte niveluri de îngrijiri: primare și spitalicești. Circuitele clinice vor fi adaptate la nevoia pacientului de diagnostic și tratament, pentru creșterea eficacității și scăderea timpilor de așteptare”, se mai arată în nota de fundamentare.

Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, spune însă că puține spitale de stat au și ambulatorii. „Și câte specialități medicale are un spital de acest gen? La Spitalul Floreasca nu există niciunul, la Spitalul Colentina există ambulatoriu, dar sunt doar câteva specialități medicale – diabet, dermatologie, oftalmologie, ORL. La Spitalul Universitar, la fel, doar câteva specialități. Spitalele județene, de regulă, nu au ambulatorii”, arată Barbu. Iar deschiderea de ambulatorii la spitalele de stat nu este prevăzută în Strategia care este pusă în dezbatere publică, adaugă președintele asociației: „Există doar slabe referiri la dezvoltarea unor ambulatorii, dar nu se face referirea că este vorba despre stat sau despre privat”.

Potrivit lui Barbu, în puținele ambulatorii care există la spitalele de stat nu se acordă multe consultații: „În 2019, noi am calculat că proporția de servicii în ambulatoriile de stat era sub 4%. Restul era organizat în clinici private”.

Profesorii nu se duc în ambulatorii

De altfel, discuția despre coplată nu este una nouă, mai precizează Barbu. „Se întâmplă deja de vreo 10-15 ani. Din sesizările pacienților, dacă încerci acum să te programezi la un cardiolog nu găsești loc decât în clinicile private, dar nici acolo repede. Iar la stat, nu găsești o programare decât în februarie-martie, anul viitor. În cardiologie, o perioadă mare de timp de așteptare înseamnă complicații”.

Asta se întâmplă și pentru că nu sunt suficienți medici cardiologi. „Ei balansează între activitatea din spital, unde lucrează 5-7 ore, și activitatea din clinicile private, la acestea din urmă programul fiind scurt, de 2-3 ore. Foarte puțini sunt angajați ai clinicilor private cu normă întreagă. Avem o criză majoră de medici. Există o listă a specializărilor deficitare, publicată de Colegiul Medicilor, în care cardiologia este nominalizată, chiar dacă nu este în fruntea acestei liste. Se vede că nu avem mulți cardiologi și după numărul de zile de așteptare la programări”, semnalează Vasile Barbu un alt aspect.

Contracte suplimentare cu spitalul

Dacă este să ne întrebăm unde se vor duce acești bani, mai spune reprezentantul asociației pentru drepturile pacienților, o parte va merge către spital, cealaltă către medicul care a prestat serviciul. „Spitalul va avea cu medicul un contract separat de contractul de bază al medicului care lucrează în spital – part-time, să nu depășească 12 ore pe zi cu programul din spital și cu cel universitar, dacă-l are –, astfel încât medicul să primească niște bani în plus. Procentele cred că vor fi negociabile”, consideră Barbu.

Chiar și așa, nu ai de unde să găsești medici, pentru că deja există o penurie cronică în sistem, mai ales pe anumite specialități. „De regulă, în ambulatoriu se duc medici specialiști sau medici care nu au o mare activitate în spital. Profesorii nu se duc în ambulatorii. Va fi foarte greu să se aplice curând la spitalele publice această măsură. Cine se uită acum pe site-urile spitalelor publice, există și acum tarife pe pacient neasigurat. Probabil ca va fi la fel și aici”, estimează Barbu.

Coplata va fi împărțită de spital cu medicul pentru care pacienții plătesc

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”