TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Întunecare" (1986)

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Întunecare" (1986)

Filmul "Întunecare", regizat de Alexandru Tatos după un scenariu semnat de Petre Sălcudeanu şi inspirat din romanul cu acelaşi titlu al lui Cezar Petrescu, a avut premiera în 1986.

"Adept al ideii că războiul este un mijloc de înnoire a lumii, personajul principal al filmului, tânărul avocat Radu Comşa, se înscrie la şcoala militară şi este trimis pe frontul Primului Război Mondial. Ca o ironie a sorţii, la întoarcere, marcat de experienţele din tranşee, nu-şi mai regăseşte locul în noua lume post-conflict, cu atât mai mult cu cât şi vederea i-a fost afectată", notează site-ul www.tvr.ro , în prezentarea filmului.

Acţiunea este plasată în perioada Primului Război Mondial, iar consecinţele acestuia îşi pun amprenta asupra destinului personajului principal, tânărul avocat Radu Comşa, care a ajuns pe front din dorinţa sa.

Referindu-se la film, regizorul Alexandru Tatos spunea că spectatorul "care a intrat în sală cu prejudecata că a venit să vadă un film ce-a tradus pagină cu pagină (sau din două în două pagini...) cunoscutul roman al lui Cezar Petrescu o să fie dezamăgit".


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”