Telegraph: Biden o promovează pe Ursula von der Leyen secretar general al NATO

Telegraph: Biden o promovează pe Ursula von der Leyen secretar general al NATO

Ziarul notează că, datorită cunoștințelor excelente a limbii franceze, șefa Comisiei Europene poate obține sprijinul președintelui francez Emmanuel Macron.

Președintele american Joe Biden. Foto: EPA-EFE

Președintele american Joe Biden o consideră pe șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, cel mai bun candidat pentru a conduce NATO în 2024, a relatat marți The Daily Telegraph , citând surse anonime din alianță. Potrivit uneia dintre ele, liderul american a încercat să o convingă să preia conducerea NATO din cauza temerilor că un înlocuitor demn pentru actualul secretar general al blocului, Jens Stoltenberg, nu va putea fi găsit în următoarele 12 luni.

Vom avea o problemă anul viitor pentru că devine evident că situația nu se va îmbunătăți față de anul acesta”, a adăugat o altă sursă. O altă sursă a declarat ziarului că Biden și von der Leyen au dezvoltat o „legătură puternică” în ultimii ani, care a consolidat angajamentul transatlantic față de China, Ucraina și climă. După cum se menționează în articol, șeful CE „se bazează acum pe Washington în chestiuni de informații”, ceea ce înseamnă renunțarea la abordarea anterioară, când informațiile de la agențiile europene de informații erau considerate principale.

Potrivit Daily Telegraph, faptul că von der Leyen vorbește fluent limba franceză îi poate asigura sprijinul președintelui francez Emmanuel Macron.

În același timp, o mai slabă conducere a Ministerului German al Apărării, pe care l-a păstorit din 2013 până în 2019, ar putea fi un minus pentru șefa CE.

Von der Leyen a declarat anterior că ar fi onorată să fie inclusă pe lista candidaților pentru funcția de secretar general al NATO, dar purtătorul de cuvânt al ei a spus că nu va putea ocupa această funcție „nici acum și nici în viitor”. Publicația susține că, în conversațiile personale cu Biden, von der Leyen l-a asigurat pe președintele american că nu va putea prelua funcția cel puțin anul viitor, care este programat pentru alegerea șefului CE.

Pe 4 iulie, Stoltenberg a confirmat că va rămâne secretar general al NATO până la 1 octombrie 2024. După cum se precizează în declarația Alianței Nord-Atlantice, această decizie va fi aprobată oficial la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie. Mass-media, inclusiv britanică și americană, au raportat în mod repetat că motivul acestei decizii a fost dificultatea de a identifica un candidat pentru a-l înlocui pe Stoltenberg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat