Televiziunea de stat rusă admite că ucrainenii rusofoni au început să riposteze împotriva atacurilor ruseşti

Televiziunea de stat rusă admite că ucrainenii rusofoni au început să riposteze împotriva atacurilor ruseşti

Putin a lansat invazia pe scară largă pe 24 februarie, provocând reacţii internaţionale imediate. Deşi liderii ruşi au crezut că vor prelua rapid controlul Ucrainei şi vor fi primiţi cu braţele deschise de către vorbitorii de limbă rusă din ţară, ei s-au confruntat cu o rezistenţă acerbă. Rusia a fost forţată să-şi schimbe în mod radical obiectivul de a răsturna guvernul de la Kiev, concentrându-şi în schimb operaţiunile militare asupra regiunii de est, Donbas.

Pentru a justifica invazia condamnată la nivel internaţional, Putin a susţinut în mod bizar că forţele sale luptă pentru a elibera vorbitorii nativi de rusă din mrejele liderilor „nazişti”. În realitate, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, este evreu şi chiar a avut membri ai familiei care au murit în Holocaustul perpetuat de naziştii germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, Zelensky este vorbitor nativ de rusă şi batjocorit pentru incapacitatea sa de a vorbi ucraineană fără greşeli în timpul campaniei sale prezidenţiale.

Andrei Sidorchik, jurnalistul care a vorbit pe postul de televiziune de stat Rusia-1, a subliniat că „coloana vertebrală principală a luptătorilor [ucraineni]” din regiunea Donbas „este formată din vorbitori de rusă şi locuitori ai regiunilor rusofone ale Ucrainei”. El şi-a exprimat surprinderea, spunând că „acesta este un paradox foarte interesant”.

Remarcile au fost raportate pentru prima dată de Julia Davis, editorialist pentru The Daily Beast şi creatorul Russian Media Monitor, care a distribuit sâmbătă un clip din emisiune pe Twitter, subtitrat în engleză.

Jurnalistul a dat vina pe „o ideologie care a fost instalată” în Ucraina de la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Ucraina este o naţiune independentă din 1991, dar Putin a afirmat public în nenumărate rânduri că nu crede că Ucraina ar trebui să fie o ţară independentă, exprimându-şi dorinţa de a reconstitui Imperiul Rus de mult dispărut.

Sidorchik a continuat să argumenteze că Rusia nu va putea să-şi atingă obiectivele decât „ştergând istoria [Ucrainei] din ultimii 30 de ani”, susţinând că ţara est-europeană are nevoie de „de-nazificare”, repetând punctul de discuţie al Kremlinului.

Gazda emisiunii, Olga Skabeeva, a afirmat ulterior că „Ar trebui să existe o singură Ucraina — a noastră”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”