Temeri de sabotaj rusesc al elicopterului în care și-a pierdut viața conducerea Minisetrului de Interne al Ucrainei

Temeri de sabotaj rusesc al elicopterului în care și-a pierdut viața conducerea Minisetrului de Interne al Ucrainei

18 persoane, inclusiv ministrul de Interne al Ucrainei și alți înalți oficiali, au fost uciși miercuri când un elicopter s-a prăbușit într-o suburbie din afara Kievului, potrivit șefului poliției naționale.

Nouă persoane se aflau la bordul aeronavei în momentul tragediei, inclusiv ministrul de interne al Ucrainei Denis Monastirsli, prim-adjunctul său, Evghen Enin, și secretarul de stat Iura Lubkovici. Toți cei nouă de la bord au fost uciși. Monastirski este cel mai înalt oficial ucrainean care a murit de la începutul războiului cu Rusia în urmă cu aproape 11 luni.

Moartea lor a fost confirmată de oficialul Ministerului de Interne, Anton Gherașcenko, care a sugerat că accidentul ar fi putut fi rezultatul sabotajului rusesc.

Aeronava s-a prăbușit lângă o grădiniță și o clădire rezidențială din Brovarî, un oraș de navetiști de la periferia capitalei Kiev, la nord-est, care a fost scena unor lupte aprige la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Imaginile care circulă online au arătat ceea ce păreau a fi rămășițele carbonizate ale aeronavei amestecate cu resturi de la clădirile din apropiere și o mașină zdrobită.

Cauza accidentului nu a fost comunicată. Rapoartele inițiale au indicat că o cauză preliminară „eroarea pilotului”, dar este în curs de desfășurare o anchetă completă.

Un videoclip apărut după accident arătă elicopterul zburând la altitudine joasă deasupra copacilor, aparent fără dificultate, în „ultimele secunde” înainte de a se prăbuși. În filmare, nu există niciun semn de fum sau de aeronavă scăpată de sub control.

Un martor ocular care a văzut prăbușirea a spus: „Elicopterul a făcut trei cercuri deasupra Fora [un lanț de supermarketuri din Ucraina], a zburat în centru, a început să coboare brusc, a lovit clădirea, a luat foc și asta a fost”.

„Este un miracol că au supraviețuit mulți copii”, a spus un alt martor.

În urma accidentului a izbucnit un incendiu în apropierea grădiniței, iar copiii și personalul au fost mutați din clădire. Epava de la elicopter era vizibilă lângă o clădire în flăcări.

La momentul accidentului era întuneric și ceață, iar rapoartele inițiale sugerează că elicopterul a lovit grădinița înainte de a se prăbuși în apropierea unei clădiri rezidențiale.

Elicopterul era o donație din partea Franței.

Potrivit autorităților regionale, 29 de persoane au fost, de asemenea, rănite, inclusiv 15 copii, când elicopterul a căzut într-o zonă rezidenţială din Brovarî, la periferia de nord-est a capitalei Ucrainei.

Ministrul de Interne era în drum spre „punctul fierbinte” al războiului

Adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean Kirilo Timoșenko a spus că ministrul de interne ucrainean se afla în drum spre un „punct fierbinte” al războiului când elicopterul său s-a prăbușit.

După cum a explicat corespondentul BBC la Kiev, aparatele cu oficialii ucraineni zboară în general la joasă altitudine pentru a evita rachetele inamice. În regiune a fost ceață în dimineața aceasta.

ministrul de interne ucrainean mort  Denis Monastirski jpg

Moartea ministrului de Interne Denis Monastirski va fi o lovitură uriașă pentru efortul de război ucrainean.

Născut în 1980 la Kmelnitski, în sud-vestul Ucrainei, Monastirski a fost o figură proeminentă în guvernul președintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit site-ului guvernului ucrainean, Denis Monastirski, în vârstă de 43 de ani a preluat mandatul în iulie 2021, dar înainte de a-și începe cariera politică a lucrat ca avocat.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, Monastirski a oferit actualizări regulate despre loviturile cu rachete în toată țara ale rușilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”