Temperaturi de coșmar în România. Cât ne mai chinuie căldura tropicală, unde lovesc ploile și furtunile

Temperaturi de coșmar în România. Cât ne mai chinuie căldura tropicală, unde lovesc ploile și furtunile

Valul de căldură va persista, în toată ţara, pe tot parcursul săptămânii. Temperaturile se vor menține la 39 grade Celsius în sudul țării, cu mult peste normalul perioadei. Sudul şi sud-estul se află sub cod portocaliu şi aproape tot restul ţării sub cod galben de temperaturi ridicate.

Temperaturi de coșmar în România FOTO Shutterstock

În unele zone, aerul fierbinte a fost înlocuit de furtuni violente. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță temperaturi insuportabile și marți, 22 august, după ce luni, în sudul României s-au înregistrat și 43 grade Celsius.

La munte, ploi slabe

Astfel, marți, 22 august, valul de căldură va persista , va fi caniculă în zonele de câmpie și pe arii mai restrânse în cele de podiș, iar disconfort termic accentuat se va resimți în majoritatea zonelor, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

"Temperaturile maxime se vor încadra în general între 31 și 37 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 și 24 grade Celsius, mai scăzute în depresiuni, unde vor coborî spre 12-14 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate și pe arii restrânse averse și descărcări electrice, după-amiaza și seara mai ales la munte, iar noaptea în nord-vest. Vântul va sufla slab și moderat, posibil cu unele intensificări în timpul ploilor", anunță ANM.

În București, tot o zi toridă se anunță. Valul de căldură, canicula și disconfortul termic vor persista, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul a 37 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 19-22 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Minime între 16 și 23 grade Celsius

Miercuri, 23 august, valul de căldură, canicula și disconfortul termic ridicat vor afecta în continuare majoritatea zonelor, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Conform ANM, temperaturile maxime se vor încadra în general între 29 și 37 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 16 și 23 grade Celsius, mai coborâte în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil vijelii și grindină, dar și averse, ziua în nord-vest, la munte, pe arii restrânse în centru și cu totul izolat în rest, iar seara și noaptea mai ales în partea centrală și sud-sud-est. În rest, vântul va sufla slab și moderat.

În Capitală, în continuare va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura aerului va atinge o maximă în jurul a 37 grade Celsius, iar minima va fi de 20-22 grade Celsius. Cerul va fi variabil, dar mai ales seara și noaptea va crește probabilitatea pentru înnorări temporar accentuate, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și averse. În restul intervalului, vântul va sufla slab până la moderat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB