Temperaturi de vară, de 25-26 de grade, prognozate pentru sâmbătă şi duminică, dar și pentru începutul săptămânii viitoare

Temperaturi de vară, de 25-26 de grade, prognozate pentru sâmbătă şi duminică, dar și pentru începutul săptămânii viitoare

Sfârşitul acestei săptămâni şi primele zile din săptămâna viitoare vor aduce temperaturi maxime caracteristice unei zile de vară, cu valori de 25 - 26 de grade Celsius, a declarat, marţi, într-o dezbatere de specialitate, Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Ea a precizat că vremea începe să se încălzească de miercuri.

"Dacă astăzi vom mai vorbi în continuare de o vreme mai rece decât în mod obişnuit, începând de mâine valorile de temperatură vor fi în creştere, astfel încât putem să vorbim într-adevăr la scara întregii ţări de temperaturi între 14 şi 21 de grade Celsius. Începând de joi, valorile termice vor fi chiar mai mari, astfel încât sfârşitul de săptămână - sâmbătă şi duminică - să aducă valori apropiate de maxima unei zile de vară, de 25 - 26 de grade. Aspectul acesta termic se va păstra chiar şi spre începutul săptămânii viitoare. Sigur că pentru fiecare dintre noi aceste veşti sunt bune, dar din păcate precipitaţiile absente vor accentua în continuare seceta pedologică", a afirmat Mateescu, citată de Agerpres.

Cât priveşte prognoza pe următoarele patru săptămâni, Elena Mateescu a menţionat că estimările relevă că vremea se va încălzi, dar va fi deficit de precipitaţii în mai multe zone din ţară.

Potrivit sursei citate, până la finele lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie, estimările arată că în săptămâna 7 - 14 octombrie vor fi ușoare "abateri termice pozitive", în special în zona sudică a ţării și se va menține deficitul de precipitaţii.
Și săptămâna 14 - 21 octombrie va fi mai caldă decât în mod obişnuit, în zona de sud, sud-est şi est a ţării şi cu cantităţi deficitare de precipitaţii, din nou, în special în partea de vest a țării.

Directorul general al ANM a punctat că Organizaţia Mondială de Meteorologie a adus în prim-plan ideea de a desemna perioada 2015-2019 drept cea mai călduroasă din ultimii 140 de ani.

Cu o creştere a temperaturii medii anuale cu 1,1 grade Celsius faţă de perioada preindustrială, anul 2016 reprezintă, în prezent, cel mai călduros an din ultimii 140 de ani, adică de când se fac măsurători meteorologice.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro