Temutul șef al serviciilor secrete ucrainene: Ne apropiem cu pași repezi de un război global

Temutul șef al serviciilor secrete ucrainene: Ne apropiem cu pași repezi de un război global

Șeful serviciului de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, consideră că evenimentele din Israel nu vor afecta războiul Rusiei cu Ucraina, dacă se încheie în următoarele săptămâni, dar în prezent există o amenințare a unui “război global”, a specificat Budanov într-un interviu acordat publicației “Ukrainska Pravda”, scrie ziare.com.

Operațiunea Israelului de a recâștiga controlul asupra teritoriilor sale, operațiunea de eliberare a ostaticilor capturați și de respingere a atacurilor teroriste este în desfășurare.

„Situația este periculoasă pentru că, pe lângă problemele din sud-vestul țării, există și o problemă în nordul Israelului din partea grupării Hezbollah. Încă efectuează bombardamente provocatoare, la care forțele armate israeliene răspund cu foc de artilerie.

În momentul de față, situația este, să spunem, sub control pentru toată lumea: atât pentru Hezbollah, cât și pentru Israel. Și ce se va întâmpla în continuare - vom vedea.

Ceea ce credem că se va întâmpla este o intrare mai mult sau mai puțin rapidă a Forțelor de Apărare Israelului în Fâșia Gaza, restabilirea ordinii și, așa cum se întâmplă de obicei, o retragere la fel de rapidă“, spune șeful Direcției Principale de Informații al armatei ucranene, GUR, Kirilo Budanov, într-un interviu pentru pravda.ua.

Dar, continuă el, organizația Hezbollah, care are sediul în mare parte în Liban, și anumite părți ale Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran au declarat că, dacă forțele armate israeliene vor începe să intre în Fâșia Gaza, își vor începe operațiunile terestre din nord și nord-est. Este înțeles că de pe teritoriul Libanului și al Siriei.

„O mulțime de unități disparate se deplasează pe teritoriul Siriei mai aproape de granița cu Israelul. Hezbollah este mobilizat acum, toată lumea se apropie de graniță.

În urmă cu câteva zile, a avut loc o vizită a unor înalți reprezentanți ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice la Hezbollah în Liban. Este destul de clar că unitățile lor vor participa și ele la acest lucru“.

”Rusia a furnizat grupării Hamas armament de infanterie capturat în Ucraina”
“Avem informații clare că armamentul capturat în Ucraina a fost livrat de către ruși grupării Hamas. În mare parte, acesta este armament de infanterie. Există informații cu privire la posibila furnizare către Hezbollah, dar în prezent nu avem date concrete”. De asemenea, șeful serviciului de informații militare din Ucraina este de părerea că rușii au ajutat militanții Hamas să folosească dronele FPV împotriva tehnicilor blindate: “Nimeni altcineva decât persoanele care au fost pe terenul nostru de luptă nu ar fi putut face aceasta. Deoarece noi nu eram acolo, înseamnă că aceștea erau ruși”.

Cu o săptămână înainte de începerea conflictului din Israel, a declarat șeful Serviciului de informații militare din Ucraina, pe teritoriul Libanului a început să funcționeze stația de radio ”Sputnik” din Rusia, care difuzează în limba arabă: “Această emisiune are un caracter absolut propagandistic, cu narative rusești evidente”. De asemenea, la data de 24 septembrie, un satelit militar rus, capabil să efectueze recunoaștere radio-electronică și interceptarea semnalelor satelitare, a fost plasat pe orbita geostaționară deasupra Israelului. În perioada 22-24 septembrie, o delegație militară rusă a efectuat o vizită în Iran.

“Știm că au existat câteva, să le spunem, cerințe din partea iraniană. Una dintre ele se referă la extinderea capacităților de colectare a informațiilor de recunoaștere. Acum este clar că informațiile de recunoaștere pe care rușii au început să le furnizeze sunt destinate tuturor părților interesate. Subliniez că nu este doar Iranul, ci toate părțile interesate”, a spus Budanov.

Șeful serviciului de informații militare din Ucraina a exprimat, de asemenea, opinia sa cu privire la impactul evenimentelor din Israel asupra asistenței militare acordate Ucrainei. Potrivit acestuia, până la mijlocul anului viitor, nu ar trebui să fie probleme serioase în ceea ce privește asistența militară. În continuare, totul depinde de noi – cum vom putea să comunicăm corect, să arătăm și să explicăm nevoile noastre, precum și să creștem producția internă.”

„Ne apropiem de războiul global destul de repede“

Șeful serviciului de informații a adăugat că, în prezent, lumea “se apropie rapid de un război global”, deoarece toate aceste conflicte “sunt legate între ele de unele și aceleași țări implicate în aceste procese”.

„Pe baza totalității geografiei, vedem mai multe conflicte care la prima vedere par a fi regionale, cu excepția Ucrainei, dar toate sunt legate de aceleași țări care sunt implicate în aceste procese. Deci da, cred că ne apropiem de războiul global destul de repede până la urmă“, a explicat Budanov.

Potrivit evaluării economice, Rusia își poate permite să ducă războiul împotriva Ucrainei până în 2025 fără probleme speciale. „După cantitatea de echipamente - până în 2026, maxim. Poate puțin mai rapid, pentru că rata de recuperare a tehnologiei pe care o au acum nu este atât de mare.

Adică undeva în 2025. În ceea ce privește resursele umane, este evident că acestea vor rezista mult timp“.

Budanov mai spune că dintre generalii ruși, cel mai periculos adversar pentru ucraineni este acum generalul Beseda ( șeful serviciului 5 al FSB ), despre care presa rusă a scris că a fost arestat și trimis într-un centru de detenție preventivă, după începutul dezastros al războiului pe scară largă. Dar șeful GUR a precizat că Beseda a fost suspendat din funcție pentru o anumită perioadă de timp, dar apoi totul s-a rezolvat. „Acum este angajat în munca sa, din păcate, deloc în beneficiul Ucrainei“.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?