Tenis: Afacerea Djokovic alimentează resentimentele în Serbia

Tenis: Afacerea Djokovic alimentează resentimentele în Serbia

Dacă nu poţi să-l învingi, atunci îl plasezi în detenţie: este ceea ce gândesc sârbii care urmăresc cu resentimente felul în care este tratat în Australia compatriotul lor Novak Djokovic, N.1 mondial al tenisului masculin, ce aşteaptă, într-un centru de retenţie, rezultatul controversei în jurul vizei sale.

"Ce se întâmplă acum cu acest om este o ruşine", a declarat pentru AFP Dusan Stojic, un pensionar de 67 de ani, care a venit joi după-amiază la o manifestaţie de susţinere în faţa Parlamentului Serbiei, înainte de a izbucni în lacrimi.

Foto: (c) ANDREJ CUKIC/EPA


"La început îl inviţi şi-i spui că actele lui sunt în regulă. Apoi îl reţii într-un hotel, un sportiv ca el, poate cel mai mare din toate timpurile", a spus David Lukovic, un om de afaceri de 23 de ani.

La mii de kilometri de Melbourne, unii sârbi s-au adunat ca să-şi susţină eroul. Mulţi consideră că situaţia sa este ultima pe o listă lungă de umilinţe de care a avut parte ţara din Balcani.


Foto: (c) ANDREJ CUKIC/EPA


Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a denunţat o "vânătoare politică", iar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, care sărbătoreşte astăzi (vineri) Crăciunul, l-a asigurat pe Djokovic că mii de credincioşi din lumea întreagă se roagă pentru el.

Cu zece zile înainte de startul Australian Open (17-30 ianuarie), campionul sârb, care nu a dezvăluit dacă s-a vaccinat, este în continuare izolat într-un centru din Melbourne, alături de imigranţi din diferite ţări ale lumii, în aşteptarea judecării apelului depus de avocaţii săi la decizia de refuzare a accesului în Australia.


Foto: (c) JOEL CARRETT/EPA


Djokovic, de nouă ori câştigător al acestui turneu, care a contestat joi în justiţie decizia autorităţilor australiene de a-i anula viza şi de a-l expulza din ţară, a obţinut o suspendare a acestei decizii şi în consecinţă nu va fi expulzat, urmând să rămână până luni într-un hotel din Melbourne.

Pe reţelele de socializare sunt numeroase mesaje de susţinere pentru "Nole" şi critici dure aduse felului în care sunt trataţi el şi Serbia.


Foto: (c) ANDREJ CUKIC/EPA


"Nu vaccinul este problema, ci faptul că este sârb şi pe deasupra cel mai mare jucător de tenis din lume. Toate astea sunt însă în zadar", a scris Marinko Bulatovic pe Twitter.

Marija Santic a denunţat la rândul său faptul că Djokovic este "şicanat şi tratat prost doar fiindcă cel mai mare vine dintr-o ţară mică din Munţii Balcani".


Foto: (c) ANDREJ CUKIC/EPA


La manifestaţia de joi, tatăl lui Djokovic, Srdjan, nu a ezitat să amintească momente dureroase din istoria ţării sale, ca bombardarea Serbiei de către NATO în 1999 pentru a pune capăt conflictului din Kosovo.

"Acum mai bine de o sută de ani eram şase milioane", a spus el, aluzie la faptul că sârbii sunt astăzi doar puţin mai numeroşi. "De ce? Fiindcă am fost omorâţi, bombardaţi, sancţionaţi, goniţi din ţara noastră", a adăugat el.


Foto: (c) ANDREJ CUKIC/EPA


Într-o conferinţă de presă, el a declarat că fiul său este "răstignit" la fel ca Iisus.

Florian Bieber, specialist în Balcani la universitatea din oraşul austriac Graz, consideră că afacerea Djokovic a fost prezentată ca o "problemă naţională" şi de şeful statului.


Foto: (c) ANDREJ CUKIC/EPA


"Vucic joacă cartea victimei mai degrabă decât să facă din asta un argument pentru (a îndemna oamenii) să se vaccineze", însă "Djokovic este prea popular pentru ca preşedintele să-i reproşeze că nu s-a vaccinat", a explicat Florian Bieber pentru AFP. AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro