Tenis: Organizatorii Australian Open 'regretă profund' impactul afacerii Djokovic asupra turneului

Tenis: Organizatorii Australian Open 'regretă profund' impactul afacerii Djokovic asupra turneului

Federaţia australiană de tenis, organizatoarea turneului Australian Open, şi-a exprimat marţi "regretul profund" pentru impactul pe care l-a avut asupra competiţiei de Mare Şlem saga politico-sanitară care a dus la expulzarea sârbului Novak Djokovic din Australia, informează AFP.

"În calitate de reprezentanţi ai familiei tenisului, recunoaştem că evenimentele (legate de viza lui Djokovic) au reprezentat o distragere semnificativă a atenţiei pentru toată lumea şi regretăm profund impactul pe care l-a avut această chestiune asupra tuturor jucătorilor", scrie Tennis Australia într-un comunicat publicat în cea de-a doua zi a competiţiei de la Melbourne.

Organizaţia a fost criticată în special de jucători pentru problemele de programare legate de afacerea Djokovic: numărul unu mondial a fost inclus pe tablou în timp ce era ameninţat cu expulzarea şi a fost retras doar cu câteva ore înaintea debutului turneului, când această expulzare a fost consfinţită definitiv de instanţele de judecată, după două apeluri ale sârbului.

"Există întotdeauna lecţii de învăţat şi vom revizui toate aspectele pregătirii şi implementării programelor noastre, aşa cum procedăm în fiecare an. Acest proces începe întotdeauna de îndată ce campionii de la Australian Open şi-au ridicat trofeul", se arată în comunicat.

Pe lângă programare, jucătorii au fost enorm - dar inevitabil - solicitaţi în conferinţele de presă să comenteze afacerea Djokovic şi mulţi dintre ei au spus că s-au săturat de acest subiect, care nu îi priveşte direct.

"La fel ca jucătorii şi toţi fanii tenisului de aici şi din întreaga lume, suntem nerăbdători să readucem atenţia asupra acestui sport, care care suntem cu toţii pasionaţi", precizează Federaţia australiană

Novak Djokovic, nevaccinat împotriva Covid-19, a obţinut o scutire medicală pentru a putea călători în Australia, în ciuda obligaţiei de vaccinare, iar mulţi au considerat că această scutire a fost posibilă prin intervenţia Tennis Australia.

Însă, în momentul în care sârbul a ajuns pe aeroportul din Melbourne, viza i-a fost anulată, iar jucătorul a fost plasat în detenţie, în aşteptarea deportării. Un prim apel i-a permis să iasă la antrenamente, cu speranţa că va putea disputa turneu, pentru a cuceri la zecea sa coroană la Australian Open, sinonimă cu al 21-lea titlu de Grand Slam, un record pentru tenisul profesionist.

Dar, la intervenţia personală a ministrului australian al Imigraţiei, viza i-a fost anulată din nou, iar liderul clasamentului ATP a ajuns să părăsească Australia, duminică, pentru a se întoarce în Serbia.

"Tennis Australia a lucrat în strânsă colaborare, în ultimul an, cu guvernul federal, precum şi cu cel al statului Victoria (unde se află oraşul Melbourne - n.red.) pentru a organiza un Australian Open sigur în ceea ce priveşte Covid-19", se apără Tennis Australia.

"Începerea unuia dintre evenimentele sportive mondiale majore în vremuri de pandemie, într-o evoluţie continuă, care reprezintă o provocare pentru noi toţi, a fost fost ceva foarte solicitant pentru toate părţile implicate", subliniază organizatorii turneului australian.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria