Tenis: ''Personalitatea puternică a Simonei Halep a ajutat-o să urce muntele'', explică un psiholog

Tenis: ''Personalitatea puternică a Simonei Halep a ajutat-o să urce muntele'', explică un psiholog

''Personalitatea puternică a Simonei Halep a ajutat-o să urce muntele'', a explicat, într-un interviu pentru site-ul WTA, psihologul american Alexis Castorri, care lucrează de doi ani cu noua campioană de la Roland Garros, liderul mondial al tenisului feminin.

Alexis Castorri a comentat forţa mentală dovedită de Simona Halep, care anul trecut a suferit o înfrângere dureroasă în finala de la Roland Garros, în faţa letonei Jelena Ostapenko. "Descurajată" de eşecurile ei din finale de Mare Şlem, Halep "s-a răzbunat" câştigând Openul Franţei şi nu se va mai îndoi niciodată de ea, a afirmat Castorri, căreia Halep i-a fost prezentată de antrenorul său, Darren Cahill.

Printre clienţii lui Castorri s-au numărat Andy Murray, Ivan Lendl şi un alt campion de Mare Şlem care nu a dorit ca numele său să apară în presă.

Castorri a estimat că românca a demonstrat o mare perseverenţă învingând-o pe Sloane Stephens în ultimul act la Roland Garros după ce pierduse primele ei trei finale de Mare Şlem, în 2014 şi 2017, pe zgura pariziană, şi în ianuarie la Australian Open.

"Lucrul de care sunt cel mai mândră legat de Simona este instantaneul finalei de anul trecut şi ce a reuşit în acest an. (...) Nu va mai trebui niciodată să se îndoiască dacă poate s-o facă", a declarat psihologul din Florida.

Nimeni nu ştie mai bine decât Castorri cât de dureros este să pierzi mai multe finale de Mare Şlem la rând. Lendl şi Murray au pierdut primele lor patru finale de Mare Şlem, înainte de a se impune. "Aceştia sunt oameni care au încercat de mai multe ori până să reuşească. Aceştia sunt oameni care perseverează," a spus Castorri.

"Trebuie să fii o personalitate puternică pentru ca atunci când şi se fură victoria sau să o pierzi singur, să revii anul următor sau peste doi ani şi să continui să munceşti ca să ajungi în vârf. Pentru asta e nevoie de un tip special de perseverenţă", a adăugat ea.

"Nu văd nicio diferenţă în ce priveşte presiunea (între epoca lui Lendl şi cea de astăzi - n. r.). E alt mediu, dar presiunea internă e aceeaşi. Să câştigi înseamnă să câştigi, iar să pierzi înseamnă să pierzi. Presiunea pentru un jucător de tenis este aceeaşi. Ca jucător, trebuie să găseşti ce ai mai bun în condiţiile unei presiuni chinuitoare. Asta a fost o constantă de-a lungul timpului", a spus Castorri, care de obicei vorbeşte cu Halep la telefon.

"Sunt foarte mândră de Simona. Am admirat-o înainte să-mi fie prezentată de Darren. Îmi plac oamenii pasionaţi, iar cei mai mulţi jucători de elită sunt astfel. La Simona îmi plac pasiunea şi efortul pe care îl depune. Admir la ea etica muncii. E un om extrem de onest. Este şi foarte deschisă sugestiilor", a mai spus Castorri. AGERPRES (autor: Mircea Lazaroniu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...