Tenis: Țiriac cere o audiere publică a lui Ilie Năstase de către ITF și suspendă acordarea trofeului de la Madrid

Tenis: Țiriac cere o audiere publică a lui Ilie Năstase de către ITF și suspendă acordarea trofeului de la Madrid

Ion Țiriac a cerut, într-o scrisoare trimisă președintelui Federației Internaționale de Tenis (ITF), David Haggerty, o audiere publică în cazul anchetei ITF cu privire la reacțiile lui Ilie Năstase, căpitanul echipei de Fed Cup a României, în meciul cu Marea Britanie.

Totodată, Țiriac a trimis o scrisoare și președintelui circuitului profesionist feminin de tenis (WTA), Steve Simon, în care anunță că, în urma comentariilor agresive din partea WTA după ce Năstase a participat la premierea câștigătoarei turneului Madrid Open, Simona Halep, a decis să suspende acordarea trofeului Madrid Open.

În scrisoarea adresată lui David Haggerty, Țiriac, în calitatea sa de președinte de onoare al Federației Române de Tenis, afirmă că, după probele adunate de FRT, găsește mai multe elemente ''foarte nefericite și deranjante'' legate de incidentul de la meciul amintit.

''Este clar că intervenția inițială a căpitanului echipei de Fed Cup a României a fost în limitele mandatului său și conform regulilor. Este surprinzător și neclar de ce arbitrul de scaun a refuzat să ia în considerare intervenția, refuzul declanșând un limbaj nepotrivit din partea d-lui Năstase, care, în consecință, a fost eliminat din teren. Apoi iadul a izbucnit pentru căpitanul nostru și pentru moralul echipei noastre, precum și pentru reputația federației'', a afirmat Țiriac în scrisoare.

''Astfel, solicit ITF să clarifice toate faptele relevante, să acționeze de manieră corectă și regulamentară pentru a atenua consecințele situației și pentru a trage concluzia corectă'', a mai scris Țiriac.

''Consider că o audiere publică este singura cale pentru a îndeplini aceste obiective, cu atât mai mult cu cât toate sancțiunile formale și informale precum și insultele împotriva d-lui Năstase au fost făcute publice de către ITF. Pentru o prezentare echilibrată a situației, media ar trebui să aibă acces la întregul dosar al anchetei, care îl apără în proporție covârșitoare pe d-l Năstase'', subliniază Ion Țiriac, fostul partener de dublu al lui Năstase.

Țiriac consideră că o audiere publică este singurul mod pentru ''a asigura corectitudinea anchetei și pentru a asigura legitimitatea și imparțialitatea în rezoluția finală''.

Ion Țiriac mai spune că felul în care ITF va alege să conducă ancheta poate însemna un reper, iar o audiere publică e singura care poate asigura că ITF rămâne și e amintită ca o ''organizație de încredere și profesionistă''.

''Urmăresc acest caz și ca o persoană implicată în tenis de peste 60 de ani, în calitate de câștigător de Grand Slam, antrenor și manager a cinci câștigători de Grand Slam, proprietar a mai multe turnee majore de tenis, masculine și feminine, o persoană a cărei viață este dedicată tenisului'', subliniază Țiriac, care adaugă faptul că ar dori să asiste la audierea publică a lui Năstase și să afle motivele conduitei inexplicabile a arbitrului de scaun și alegerea supervizorului ITF pentru acest meci.

În scrisoarea adresată lui Steve Simon, Țiriac îl informează pe acesta că, ''în urma comentariilor agresive ale WTA în legătură cu decernarea trofeului de la Madrid anul acesta, în prezența d-lui Ilie Năstase'', a luat decizia de a retrage trofeul acordat în turneul feminin.

''Mă refer la trofeul de aur și diamante, precum și la replicile de argint masiv — acestea nu vor mai fi acordate câștigătoarelor turneului feminin de la Madrid. Acest trofeu este un simbol oferit de mine personal câștigătoarei turneului și este acordat de mine sau de un invitat la alegerea mea la ceremonia de decernare a premiilor'', a precizat Țiriac.

''WTA nu poate cenzura libertatea mea de a face o invitație specială pentru decernarea trofeului'', subliniază Țiriac, care amintește că în decursul anilor invitația sa a fost acceptată de Regina Spaniei, Prințul Moștenitor al Spaniei, primarul Madridului.

''Am fost informat că WTA a amendat proprietarul turneului pentru faptul că a permis invitatului meu să intre pe terenul de tenis la ceremonia de premiere — din nou, găsesc această conduită din partea WTA agresivă și în afara atribuțiilor sale'', a conchis Țiriac.

Țiriac îi mai adresase o scrisoare lui Steve Simon, președintele WTA, pe 16 mai, imediat după turneul de la Madrid, și în care sublinia că Năstase nu este suspendat decât la evenimentele ITF și nu și la turneele ATP, WTA sau de Grand Slam.

Năstase (70 ani), căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, a fost suspendat de ITF pentru că le-ar fi insultat pe jucătoarea Johanna Konta și pe Anne Keothavong, căpitanul echipei Marii Britanii, precum și un arbitru și o jurnalistă, la meciul de la Mamaia (22 aprilie).

Într-o conferință de presă susținută înaintea meciului de la Mamaia, Năstase a avut cuvinte ''sexiste'' și ''rasiste'' în legătură cu faptul că Serena Williams este însărcinată. ''Vom vedea ce culoare va avea copilul. Poate ciocolată cu lapte?!'', a putut fi auzit Năstase spunând de către jurnaliști.

Ulterior, Ilie Năstase și-a cerut scuze într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook pentru ieșirile pe care le-a avut la meciul cu Marea Britanie și față de Serena Williams, însă a considerat că reacțiile presei au fost exagerate.

AGERPRES (AS/autor: Mihai Țenea, editor: Vlad Constantinescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”