Tenorul José Carreras și cântăreața Patricia Kaas își sărbătoresc ziua de naștere. Ce vârste împlinesc VIDEO

Tenorul José Carreras și cântăreața Patricia Kaas își sărbătoresc ziua de naștere. Ce vârste împlinesc VIDEO

Tenorul spaniol José Carreras și cântăreața franceză Patricia Kaas, doi dintre cei mai importanți muzicieni din lume, își sărbătoresc luni, 5 decembrie, ziua de naștere. José Carreras a împlinit vârsta de 76 de ani, iar Patricia Kaas împlinește 56 de ani.

Jose Carreras, în concert la Cluj Foto: Calin Ilea

Tenorul Josep Maria Carreras i Coll (José Carreras) s-a născut la 5 decembrie 1946, în Barcelona, Spania. Potrivit unui documentar prezentat de Agerpres, tânărul Carreras a arătat de mic interes pentru muzică, după ce l-a văzut, la vârsta de şase ani, pe Mario Lanza în filmul „The Great Caruso" (1951). La opt ani, a dat prima sa reprezentaţie publică la Radioul Naţional Spaniol. Din acel moment, a început să ia lecţii de pian şi de solfegiu.

El a studiat chimia, la insistenţa tatălui său, însă la vârsta de 17 ani, a început să ia lecţii de voce de la Jaime Francisco Puig la Conservatorio Superior de Musica del Liceo din Barcelona. De asemenea, a excelat în sport, jucând tenis din plăcere.

A învins leucemia

În vara anului 1987, o formă gravă de leucemie l-a determinat să renunţe o perioadă la activitatea scenică. A urmat mai multe luni de tratament în SUA (inclusiv un transplant de măduvă), după care a revenit la Barcelona, în 1988, şi în acelaşi an şi-a reluat activitatea, într-un ritm moderat. Tot în 1988, a creat, la Barcelona, o fundaţie pentru combaterea leucemiei, care alocă sume importante pentru cercetări în acest domeniu.

A jucat roluri în filme, printre care se numără "Romanza Final" (1986) şi "A Life Story" (1991), ultimul fiind distins cu un premiu Emmy în 1993.

A devenit şi mai cunoscut în rândul publicului, prin participarea în formula "Cei trei tenori", alături de Luciano Pavarotti şi de Placido Domingo.

José Carreras a susținut mai multe concerte în România. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în anul 2004, iar 11 ani mai târziu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

Patricia Kaas a cântat într-un club din Germania

Patricia Kaas Events

Patricia Kaas, cântăreață și actriță, s-a născut la 5 decembrie 1966, în orăşelul Forbach (Lorraine), în estul Franţei. Este cel de-al şaptelea copil al unei familii modeste, tatăl său fiind miner, iar mama sa, de origine germană, casnică. Părinţii i-au observat talentul şi vocea și au încurajat-o să cânte la diferite festivităţi şi petreceri.

A început să cânte în Clubul Rumpelkammer din Saarbrucken, Germania, de la vârsta de 13 ani.

A fost remarcată de arhitectul Bernard Schwartz care a prezentat-o la rândul său, compozitorului François Bernheim. Actorul francez Gerard Depardieu a fost de acord să susţină financiar înregistrarea primei melodii, „Jalouse", scrisă de Elisabeth Depardieu, soţia actorului, împreună cu compozitorul François Bernheim, însă nu a avut un prea mare succes.

Consacrarea a cunoscut-o cu lansarea cântecului „Mademoiselle chante le blues" (1987), scris de compozitorul Didier Barbelivien şi integrat pe albumul cu acelaşi nume lansat de Polydor în 1988. Succesul a fost uriaş. Albumul fiind vândut în 100.000 de exemplare, în nici o lună de la lansare, iar artista a a primit un Disc de Aur.

Patricia Kaas a susţinut mai multe concerte în România. Ea a cântat în concert, la „Cerbul de Aur" de la Braşov, în 1992, şi la Bucureşti, în 1998 şi 2004, când artista a fost invitatul special al evenimentului "Sărbătoarea Muzicii". De asemenea, la 14 iunie 2009, Patricia Kaas a susţinut un concert în cadrul turneului de promovare a albumului "Kabaret".

La 23 iunie 2013, la Sala Palatului din Bucureşti, aceasta a susținut un concert în care a interpretat piesele de pe albumul lansat în 2012, „Kaas Chante Piaf", aducând un omagiu marii artiste Edith Piaf.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...