Tensiuni în Marea Azov: Donald Tusk condamnă ''utilizarea forţei'' de către Rusia

Tensiuni în Marea Azov: Donald Tusk condamnă ''utilizarea forţei'' de către Rusia

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a condamnat luni ''utilizarea forţei de către Rusia'' în zona strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, cerându-i Moscovei ''să se abţină de la noi provocări'', relatează AFP, dpa şi EFE.

''Condamn utilizarea forţei de către Rusia în Marea Azov'', a scris pe contul său de Twitter Donald Tusk, care conduce organismul ce reuneşte liderii celor 28 de ţări membre ale UE.

''Autorităţile ruse trebuie să elibereze marinarii şi navele ucrainene şi să se abţină de la noi provocări'', a adăugat el, indicând că a discutat despre această problemă cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

''Europa va rămâne unită în sprijinul Ucrainei'', mai scrie în aceeaşi postare preşedintele Consiliului European.

Ambasadorii statelor membre UE urmează să se reunească luni pentru a discuta despre escaladarea tensiunilor între Rusia şi Ucraina în Marea Azov, potrivit unor surse diplomatice.

O reuniune a Comitetului Politic şi de Securitate al UE (COPS) a fost convocată pentru luni, la ora 15:00 (14:00 GMT) pentru o evaluare a situaţiei, potrivit surselor europene.

Această nouă criză dintre Moscova şi Kiev va face obiectul unor discuţii la Berlin la nivelul directorilor politici ai ministerelor de externe din Franţa şi Germania, cele două ţări UE implicate direct în soluţionarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina din Donbas, au indicat aceleaşi surse.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini a declarat că UE ''ia foarte în serios'' escaladarea tensiunilor între Rusia şi Ucraina şi nu a exclus o reuniune extraordinară la nivel de ambasadori pentru a discuta în regim de urgenţă situaţia creată în ultimele 24 de ore în Marea Azov.

''Aceste evenimente sunt inacceptabile şi îndemnăm Rusia să elibereze imediat navele şi echipajele lor şi să asigure asistenţa medicală necesară'', a declarat Maja Kocijancic într-o conferinţă de presă.

Nicio decizie la nivelul UE nu este de aşteptat în urma acestor reuniuni, au subliniat surse diplomatice europene, citate de AFP.

Ucraina a cerut aliaţilor săi să impună noi sancţiuni împotriva Rusia, dar europenii sunt extrem de divizaţi cu privire la această cerere.

Marina ucraineană a acuzat duminică Rusia că a deschis focul asupra unui grup de trei nave ale Ucrainei - un remorcher şi două vedete blindate - şi a rănit membri ai echipajului navei militare ''Berdiansk''. Referitor la numărul marinarilor răniţi nu există date certe : partea ucraineană susţine că au fost rănite şase persoane, în timp ce Moscova susţine că sunt doar trei răniţi, care au fost spitalizaţi, conform agenţiilor de presă ruse.

Atacul de duminică, survenit după ce Moscova a acuzat cele trei nave ucrainene de încălcarea apelor sale teritoriale, ar fi fost comis de o navă de coastă a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostă KGB). AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale