Tensiuni între Ungaria și Slovacia: „Budapesta ar vrea teritorii dacă Putin câștigă“

Tensiuni între Ungaria și Slovacia: „Budapesta ar vrea teritorii dacă Putin câștigă“

Ministrul slovac de Externe Rastislav Káčer susține că nu-și va cere scuze fiindcă a afirmat că Ungaria ar putea avea pretenții teritoriale asupra unei regiuni din sudul Slovaciei în cazul în care Rusia ar ieși victorioasă din războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, relatează Euractiv.

Káčer susține că pentru Slovacia este important ca „Putin să eșueze în Ucraina”. FOTO EPA-EFE

Declarațiile au fost realizate, marți, în timpul unei emisiuni televizate. Ulterior, ambasadorul Slovaciei la Budapesta a fost convocat la ministerul ungar de Externe de către oficialul maghiar Tamas Menczer pentru „minciuni inacceptabile și fără sens”.

În timpul emisiunii difuzate de canalul Markiza, Káčer a afirmat că „dacă Vladimir Putin ar fi avut succes în Ucraina, Ungaria ar fi ridicat deja pretenții teritoriale asupra Slovaciei”. De asemenea, acesta a precizat că „acest subiect este deja relevant, de aceea este deosebit de important pentru Slovacia ca Putin să eșueze în Ucraina.

Însă declarațiile nu au fost pe placul Ungariei.

„Europa se confruntă cu crize majore, iar vremuri ca acestea cer politicieni cumpătați", a afirmat Menczer pe Facebook, adăugând că „actualul ministru de externe al Slovaciei nu este unul dintre aceștia".

În ciuda indignării de la Budapesta , Káčer a refuzat să dea înapoi.

Nu voi cere scuze nimănui pentru că am apărat interesele țării mele. Consider că integritatea teritorială, suveranitatea și libertatea sunt sfântul Graal al eforturilor noastre diplomatice”, se arată într-o postare publicată pe Facebook de ministrul slovac de Externe.

Explicându-și declarațiile, ministrul slovac de Externe a afirmat că acestea nu au fost menite să-i critice pe maghiari, ci politicile specifice ale actualei conduceri ungare.

De asemenea, în toamna anului trecut, Káčer a intrat într-o altă dispută cu Ungaria, când s-a declarat dezgustat de un fular cu harta Ungariei Mari , purtat de premierul ungar Viktor Orban la un meci de fotbal.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...