Tensiuni între Zelenski și primarul Kievului. Președintele Ucrainei avertizează asupra unui „knock-out”

Tensiuni între Zelenski și primarul Kievului. Președintele Ucrainei avertizează asupra unui „knock-out”

Într-un semn al tensiunilor politice care mocnesc în rândurile ucrainenilor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a intrat în conflict cu primarul Kievului și fostul boxer Vitali Kliciko, după ce trei locuitori au murit în urma unui atac cu rachete fiindcă nu au putut intra într-un adăpost antiatomic, relatează Daily Mail.

Volodimir Zelenski susține că, pe lângă inamicul rus, „avem și inamici interni". FOTO Facebook

Nu există nicio urmă de simpatie între cei doi, care s-au confruntat încă de la începutul războiului, iar într-un atac dur la adresa lui Kliciko, Zelenski a afirmat că, pe lângă inamicul rus, „avem și inamici interni".

Președintele ucrainean a mai afirmat că, dacă oficialii locali din Kiev nu sunt capabili să protejeze locuitorii prin menținerea deschisă a adăposturilor antiaeriene, vor fi acționați în justiție și vor primi „knock-out”, într-o aluzie la adresa fostului campion la box la categoria grea.

Autoritățile au demarat o anchetă penală după ce o fetiță, în vârstă de nouă ani, mama ei și o altă femeie au murit în atacul cu rachete, care a fost lansat de forțele invadatoare, de joi, după ce nu au putut intra în adăpostul antiaerian.

Președintele ucrainean a afirmat că adăposturile „trebuie să rămână accesibile” și susține că a fost datorita autorităților locale de a se „asigura că adăposturile sunt disponibile și accesibile 24 de ore din 24”.

Este dureros să vedem cum această datorie este neglijată. Este dureros să vezi victimele. Iar dacă datoria nu este îndeplinită, este responsabilitatea directă a organelor de aplicare a legii să intenteze urmărirea penală.

„Knock-out”

Oamenii vor răspunde pentru faptul că au existat persoane care nu au putut intra în adăpostul antiatomic și, din păcate, au murit. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns să avem Rusia ca inamic, îi avem și pe cei interni”, a afirmat Zelenski în fața reporterilor din Republica Moldova, vizibil furios, înainte de a adăuga: „ar putea exista un knock-out”.

Președintele ucrainean și primarul Kievului s-au înfruntat încă de la debutul conflictului.

În luna decembrie, Zelenski i-a reproșat lui Kliciko și oficialilor din orașul său că nu au depus suficiente eforturi pentru a-i ajuta pe ucrainenii care au rămas fără energie electrică după atacurile rusești asupra sistemului energetic.

„Din păcate, autoritățile locale nu au avut rezultate bune în toate orașele. În special în Kiev există o mulțime de plângeri”, a afirmat la acea vreme Zelenski.

Pentru a spune lucrurilor pe nume, este nevoie de mai multă muncă”, a mai adăugat el. „Vă rugăm să acordați atenție - oamenii din Kiev au nevoie de mai mult sprijin ... mulți dintre ei au rămas fără energie electrică timp de 20 sau chiar 30 de ore. Ne așteptăm la o muncă pe măsură din partea primăriei”, a mai precizat Zelenski.

Ulterior, primarul Kievului a respins criticile referitoare la pregătirile pentru iarnă, adăugând că el crede că acestea au fost determinate de politică și că au fost considerate „ciudate” de guvernele străine care sprijină Ucraina.

Kliciko, considerat adversarul lui Zelenski

Pare ciudat când suntem uniți împotriva unui singur inamic, dar începem să luptăm în interiorul țării”, a declarat el. „Aliații noștri străini spun: Aveți un dușman comun, dar nu puteți rezolva lucrurile între voi. Sunt convins că în spatele acestui lucru se află politica, pentru că reprezentanții unui grup politic au început să alerge de colo-colo încercând să găsească greșeli (la Kiev)”, a afirmat la acea vreme primarul Kievului.

În cercul lui Zelenski, Kliciko, care a fost ales primar al Kievului în anul 2014, este văzut ca un rival. Primarul Kievului se pare că intenționează să relanseze partidul său politic UDAR și ar putea deveni liderul unei alianțe a elitelor regionale nemulțumite, conform think tank-ului Carnegie Endowment for International Peace.

Pe măsură ce politica ucraineană începe să revină la viață, conflictul dintre administrația prezidențială și primarul Kievului nu poate decât să crească”, a afirmat cercetătorul Konstantin Skorkin.

Kliciko a fost considerat unul dintre cei mai importanți adversari politici ai lui Zelenski înainte de invazia rusă, iar cei doi s-au confruntat adesea pe teme politice. Primarul Kievului este un aliat al fostului președinte ucrainean Petro Proșenko, iar cei doi ar putea reprezenta o amenințare pentru funcția lui Zelenski.

În anul 2019, Kliciko s-a năpustit asupra lui Zelenski și a acuzat guvernul său de o încercare „ilegală" de a-i limita puterile în calitate de primar al Kievului.

Zelenski controlează majoritatea din parlamentul ucrainean și, dacă l-ar înlătura pe Kliciko din funcția de primar al Kievului, ar însemna că ar putea pune un aliat la conducerea capitalei ucrainene. Iar în luna iulie a anului 2019, președintele ucrainean a cerut ca Kliciko să își piardă o parte din puteri.

Primarul Kievului susține că Zelenski a vrut să-l „elimine”

La vremea respectivă, primarul Kievului a învinuit guvernul lui Zelenski că a încercat „să mă elimine și să numească o persoană care nu a fost aleasă de locuitorii Kievului”.

Potrivit legii, primarul ales al Kievului trebuie să îndeplinească și rolul administrativ, a declarat la momentul respectiv Kliciko, acuzându-l pe Zelenski că vrea să instaureze un „regim prezidențial direct” în capitala ucraineană.

Noua dispută politică are loc în contextul în care forțele ucrainene de la Kiev au anunțat vineri că au doborât peste 30 de rachete și drone rusești în cursul nopții și că două persoane au fost rănite.

De la începutul lunii mai, Rusia a lansat aproximativ 20 de rachete și atacuri separate cu drone asupra orașelor ucrainene.

Autoritățile de la Kiev au transmis pe Telegram că Rusia a lansat drone și rachete de croazieră în același timp. Primarul Kievului, care a raportat anterior două atacuri, a transmis pe Telegram că nu a existat niciun apel la serviciile de salvare.

Armata ucraineană a afirmat că Moscova a lansat 15 rachete și 18 drone. Autoritățile din regiunea Kiev au afirmat că două persoane au fost rănite ca urmare a căderii de moloz, inclusiv un copil.

„În plus, dărâmăturile căzute au avariat cinci locuințe”, a precizat administrația de stat pe serviciul de mesagerie Telegram.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”