Tensiunile dintre Rusia și Polonia se acutizează. Propagandiștii ruși atrag atenția asupra „avertismentului” lui Putin

Tensiunile dintre Rusia și Polonia se acutizează. Propagandiștii ruși atrag atenția asupra „avertismentului” lui Putin

Tensiunile dintre Rusia și Polonia se acutizează după ce Polonia a mutat trupe în apropierea graniței cu Belarus, pe fondul îngrijorărilor legate de prezența Grupului Wagner în regiune, și un schimb dur de replici a avut loc între Vladimir Putin și premierul polonez, relatează Newsweek .

Putin susține că vestul Poloniei este un cadou de la Stalin FOTO Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a trimis în exil în Belarus Grupul Wagner, o unitate paramilitară, în urma tentativei eșuate de revoltă inițiate împotriva conducerii militare a Moscovei de liderul acesteia, Evgheni Prigojin, luna trecută, ceea ce a alimentat îngrijorările privind stabilitatea în Europa de Est. Polonia, care împarte cu Belarus o frontieră nord-estică de importanță strategică, a transferat 1.000 de soldați în apropierea graniței sale la începutul acestei luni din cauza acestor îngrijorări, deoarece un deputat rus a sugerat că Grupul Wagner ar putea încerca să cucerească Coridorul Suwalki și astfel să taie statele baltice de restul Europei.

Coridorul Suwałki, o mică fâșie de teritoriu polonez, importantă din punct de vedere strategic, între Rusia și enclava Kaliningrad, a fost mult timp un punct nevralgic pentru Moscova.

Aceste preocupări au făcut ca relațiile dintre Polonia și Rusia, care erau deja tensionate pe fondul invaziei Moscovei în Ucraina, să se înrăutățească și mai mult în ultimele zile, în special după ce Putin a acuzat Polonia că vrea să invadeze Ucraina.

Vineri, președintele rus a oferit o reacție Poloniei, membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cu privire la mutarea soldaților săi în apropierea graniței cu Belarus, avertizând Varșovia să nu lanseze un atac împotriva Belarusului, un aliat al Rusiei, în timpul unei reuniuni televizate a Consiliului de Securitate, potrivit unui raport al Politico.

Putin a afirmat, fără dovezi, că Polonia pare să vrea să preia controlul asupra presupuselor sale „pământuri istorice”. El a adăugat că Polonia vrea să ia „o bună bucată din Ucraina” și că „visează, de asemenea, la pământurile din Belarus”, a relatat sâmbătă Politico.

Putin a subliniat că „teritoriile vestice” ale Poloniei au fost un „cadou de la Stalin pentru polonezi”, referindu-se la liderul Uniunii Sovietice, Iosif Stalin.

„O agresiune împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federației Ruse. Îi vom răspunde cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a spus el.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a ripostat vineri, într-un tweet, la comentariile liderului rus.

„Stalin a fost un criminal de război, vinovat de moartea a sute de mii de polonezi. Adevărul istoric nu este discutabil. Ambasadorul Federației Ruse va fi convocat la Ministerul Afacerilor Externe”, a scris el.

Totodată, Polonia a apărat transferul de trupe în apropierea graniței cu Belarus.

Zbigniew Hoffmann, secretarul Comitetului de Securitate Națională al Poloniei, a declarat pentru agenția poloneză de știri PAP că mutarea trupelor este justificată având în vedere exercițiile militare belaruse, pe care le-a numit o „provocare”.

Germania a intervenit în dispută, ministrul apărării, Boris Pistorius, afirmând că țara este pregătită să ajute Polonia să-și securizeze regiunea estică, potrivit publicației britanice Express.

Sunt parteneri NATO și aliați de încredere ai NATO, așa că putem spune cu încredere că suntem pregătiți”, a spus el.

Comentariile propagandiștilor lui Putin

Serghei Mardan, un podcaster și gazda emisiunii Mardan Live/Solovyiv Live, a declarat că poziția Rusiei potrivit căreia Polonia este „ridicolă” este „în trecutul îndepărtat", în timp ce țara își consolidează armata.

Polonia este o putere militară destul de serioasă, destul de mare, care își construiește bugetul militar într-un mod incredibil de accelerat. Potențialul său militar, se dublează”, a spus el.

Între timp, un analist din cadrul emisiunii rusești 60 Minutes a declarat că remarcile lui Putin ar trebui luate ca un „avertisment" pentru Polonia în legătură cu sprijinul acordat Ucrainei, numind această țară principalul „șoim” din Europa.

Aceste remarci au fost traduse și postate sâmbătă pe Twitter de Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei.

Polonia a refuzat intrarea în țară a jucătoarei ruse de tenis Vera Zvonareva

Pe fondul unor tensiuni tot mai mari, Polonia a refuzat intrarea în țară a jucătoarei de tenis din Rusia Vera Zvonareva înaintea Openului de la Varșovia, din motive de siguranță publică.

„Poliția de frontieră a împiedicat intrarea în Polonia a unei jucătoare de tenis din Rusia. Vera Zvonareva, folosind o viză emisă de Franța, a încercat să intre în țara noastră cu un zbor de la Belgrad la Varșovia", a declarat sâmbătă Ministerul polonez de Interne într-un comunicat preluat pentru prima dată de Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat