Teodorovici, despre OUG114: Nu trebuie să pornim de la ideea că trebuie modificată;dacă aduce un plus pentru români,suntem deschişi la propuneri

Teodorovici, despre OUG114: Nu trebuie să pornim de la ideea că trebuie modificată;dacă aduce un plus pentru români,suntem deschişi la propuneri

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat vineri seara, la Digi 24, că Guvernul este deschis la orice propunere legată de Ordonanţa 114, dacă aduce un plus românilor, dar nu trebuie să se plece din start cu ideea că trebuie modificată.

"Nu trebuie să pornim de la ideea că trebuie să fie modificată. Dacă va fi un motiv să aducă un plus pentru români cu siguranţă suntem deschişi la orice fel de propunere, dar până atunci cei care speră să nu mai spere, pentru că speră degeaba", a spus Teodorovici.

În ceea ce priveşte discuţiile legate de ROBOR şi de taxarea băncilor, ministrul a precizat că luni va avea loc o nouă întâlnire a Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială şi că sunt mai multe scenarii pe care se lucrează şi, în cazul în care se va decide să fie modificată ordonanţă, va fi modificată strict în avantajul celor care iau împrumuturi în lei.

"Luni, pe 18 februarie, este a doua şedinţă a Consiliului de Supraveghere Macroprudenţială.(...)Sunt nişte scenarii pe care se lucrează, le vom discuta luni, pe 18. Nu ştiu dacă va fi acela momentul în care să definitivăm concluzia, să avem clar concluzia. Noi sperăm că da, dar dacă va mai fi nevoie de încă o discuţie, va mai fi încă una şi după aceea vom vedea exact dacă este nevoie să modificăm sau nu această Ordonanţă 114. Dar dacă ea se va modifica se va modifica strict în avantajul celui care ia împrumut în lei.(...) Înţelegem care este rolul băncii în economia de piaţă. Este un istrument foarte util, dar nu vrem să fie un alt comportament decât este la nivel european. Păi în România e cel mai mare profit, cea mai mare diferenţă între dobânda la împrumuturi şi la depozite, adică dobânda pasivă cu dobânda activă, diferenţa este foarte mare între cele două. Sunt multe anomalii care se întâmplă în România în zona pieţei bancare comparativ cu ce se întâmplă la nivel european. Nu vrem decât să fie un tratament corect şi în România, de ambele părţi. Pornim de la interesul românului şi vedem exact cum putem să modificăm, adaptăm ce este azi ca şi cadru legislativ.(...) Românii pot să fie siguri că, dacă se va schimba ceva, se va schimba şi mai mult în bine decât ce este azi pentru cei cu credite în lei", a explicat Teodorovici.

Întrebat despre posibilitatea eliminării taxei de 2% pentru companiile din energie, aşa cum a anunţa preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul Finanţelor a răspuns că va trebuie discutat la nivel de coaliţie pentru a vedea exact care este decizia finală, şi a subliniat că el, personal, nu a participat la vreo discuţie de acest fel.

De asemenea, Eugen Teodorovici a afirmat că se face un lobby intens în afară ţării legat de această ordonanţă şi că, în curând, o să fie explicat foarte clar care sunt presiunile.

"Îşi fac mulţi speranţe printr-un puternic lobby pe care îl fac zi de zi, noapte de noapte, în ţară şi în afara ţării, că vorbim de bănci, de energie, de comunicaţii. Se face un lobby intens. Şi cândva, curând, o să vă explicăm foarte clar şi în mod public care sunt presiunile pe toate fronturile, şi sunt presiuni foarte mari pentru ca lucrurile să se schimbe. Vorbesc despre energie şi despre bănci. Scrisorile care vin din afara României", a afirmat şeful de la MFP.

El a mai spus că trebuie făcută o analiză pe companii, şi în speţă pe zona Ministerului Energiei, care trebuie să fie mai activ.

"Trebuie să fie făcută o analiză şi pe companiile care sunt, în speţă, pe zona Ministerului Energiei, care trebuie să fie mai activ decât este azi, pentru că are companii importante şi trebuie să vedem exact dacă cei care ne reprezintă pe noi ca stat în acele Consilii de Administraţie şi nu numai sunt cei mai potriviţi oameni, înţeleg fenomenul economic, cunosc sectorul de activitate respectiv, acţionează cu bună credinţă când participă la acele şedinţe", a mai spus Teodorovici.

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 aprobată la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mariana Moculescu s-a pozat aproape goală, într-o poziție sexuală! Cică e bonus pentru fani....

2 VIDEO Planeta sexuală Moldova / Agresoarea avea un cârnat pe care a încercat să-l introducă în vaginul femeii

3  Vlăduța Lupău, știți, aia despre care a întrebat Florin Călinescu ce a întrebat...

4 VIDEO Andreea Tonciu, umilită pe stradă de o tânără fără complexe

5 „Iubiți români, iubiți străini, nu conta, amanți să fie…” / Femeia asta e nimfomană?