Teodorovici: Sunt pentru desființarea statutului funcționarului public și înlocuirea acestuia cu personal contractual

Teodorovici: Sunt pentru desființarea statutului funcționarului public și înlocuirea acestuia cu personal contractual

Statutul funcționarului public trebuie desființat și înlocuit cu personal contractual, astfel încât acesta să demonstreze șefului că merită să vină și a doua zi la lucru, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Eugen Teodorovici, președinte al Comisiei de Buget Finanțe din Senatul României.

"Când am avut ocazia să fiu consilierul primului ministru timp de zece zile, o performanță greu de egalat, am avut o idee vizavi de fondurile europene pe care am susținut-o, și anume că România poate aduce în maximum trei ani de zile cele 23 de miliarde de euro alocate de la Comisia Europeană. Cum se poate face asta? În perioada de pre-aderare foloseam foarte mult sistemul bancar care prelua funcția și atribuțiile statului. Atunci a mers totul perfect, deși nu am reușit să capitalizăm. România a fost prima în Europa la absorbția fondurilor europene în perioada de pre-aderare cu 95% absorbție, pe fondurile ISPA, Transporturi și Mediu. Eu sunt pentru o externalizare radicală către piață a fondurilor europene. Statul nu are deschidere către mediul privat, este foarte închis. O altă propunere ar fi să desființăm statutul funcționarului public. Când mă voi întoarce în administrația publică, că sigur mă voi întoarce, voi desființa tot ce înseamnă statutul funcționarului public, adică să fie doar personal contractual. Mai bine ca funcționarul să fie personal contractual și să demonstreze șefului că merită să vină și a doua zi la lucru. Nu mai ține să se laude pe la colțuri funcționarul public că a schimbat 15 miniștri și îl schimb și pe ăsta... Veți vedea cât vor zbârnâi, nu vor mai avea timp nici să bea apă. Acum, alocă foarte puțin timp pentru muncă și restul pentru de țigări, Facebook și altele", a spus Teodorovici.

Totodată, senatorul a susținut ideea desființării sintagmei "fonduri europene" și a precizat faptul că banii europeni intrați în România în acest an acoperă numai proiectele fazate din perioada 2013-2014.

"O altă idee la care țin foarte mult este să desființăm sintagma de fonduri europene. Funcționarul public nu trebuie să mai știe că există bani europeni, ci că sunt bani publici. Doar cetățeanul ar trebui să știe că un anumit proiect este făcut și cu bani europeni. Lucrurile se vor schimba radical pentru că vei finanța ca stat ceea ce este eligibil și corect. Eu tot sper că putem face mai mult, iar speranța moare ultima. Nu putem să capitalizăm lucrurile bune în România și tot timpul trebuie să începem de la zero. Astăzi, se vorbește despre 800 de milioane de euro bani intrați în România din fonduri europene, dar sunt doar din proiecte fazate. Adică, ce am fazat eu în 2014 pe parte de Infrastructură, Transporturi. Pe POIM sunt vreo optzeci și ceva de proiecte fazate, cu o valoare de trei miliarde și ceva de euro. Cu alte cuvinte, este un lucru bun că, pe de o parte, e bine că nu pierdem acești bani europeni, dar pe de altă parte ne-am cam furat căciula pentru în actualul exercițiu financiar 2014-2020 cheltuim ce ar fi trebuit să cheltuim pe primul ciclu financiar. Văduvim pe cei care ar fi fost mai buni în a cheltui bani europeni, îi privăm de o alocare financiară substanțială. Nici măcar pentru proiectele fazate nu a fost gândit un mecanism prin care să putem face plăți forfetare. Astăzi, suntem într-o situație mai rea decât în exercițiul financiar precedent", a menționat Eugen Teodorovici.

Oficiali din Guvern, parlamentari și reprezentanți ai sistemului bancar participă, marți, la cea de-a IX-a ediție a Conferinței "Fondurile Europene", organizată la București de Grupul de presă Bursa.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria