Teorema lui Pitagora, găsită pe o tăbliță de lut datată cu 1.000 de ani înaintea matematicianului al cărui nume îl poartă

Teorema lui Pitagora, găsită pe o tăbliță de lut datată cu 1.000 de ani înaintea matematicianului al cărui nume îl poartă

Deși Pitagora a fost o figură istorică importantă în dezvoltarea matematicii, nu el a descoperit ecuația din celebra teoremă care-i poartă numele, potrivit IFLScience . Teorema a fost identificată pe o tăbliță babiloniană antică, datată cu mult timp înaintea lui Pitagora.

Teorema apare pe o tăbliță din 1770 î.Hr. FOTO Osama Shukir Muhammed Amin / Wikipedia

Tăblița babiloniană antică ce poartă numele IM 67118 folosește teorema lui Pitagora pentru a rezolva lungimea unei diagonale în interiorul unui dreptunghi.

Obiectul, probabil folosit pentru predare, datează din 1770 î.Hr. Altfel spus, tăblița este datată cu secole înainte de nașterea lui Pitagora, în jurul anului 570 î.Hr.

Nu este singura dovadă că matematicienii antici cunoșteau deja ceea ce azi se numește Teorema lui Pitagora, precum și alte concepte matematice avansate.

O altă tăbliță datată în jurul anilor 1800-1600 î.Hr. are un pătrat cu triunghiuri etichetate în interior, iar traducerea marcajelor din baza 60 - sistemul de numărare folosit de babilonienii antici - arată tocmai acest lucru.

„Concluzia este de neevitat. Babilonienii cunoșteau relația dintre lungimea diagonalei unui pătrat și latura acestuia: d=rădăcina pătrată a lui 2. Acesta a fost probabil primul număr cunoscut ca fiind irațional. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă, la rândul său, că ei erau familiarizați cu Teorema lui Pitagora - sau, cel puțin, cu cazul său special pentru diagonala unui pătrat (d2 = a2 + a2 = 2a2) - cu mai mult de o mie de ani înainte de marele înțelept care i-a dat numele", scrie matematicianul Bruce Ratner într-o lucrare pe această temă.

De ce ecuația i-a fost atribuită lui Pitagora

Întrebarea care se pune în acest context este de ce ecuația i-a fost atribuită lui Pitagora, mai ales că nu s-a păstrat nicio scriere originală a celebrului matematician.

Înformațiile pe care le avem despre Pitagora au fost transmise de alții, în special de pitagorieni - membri ai unei școli pe care a înființat-o în ceea ce este astăzi sudul Italiei, notează sursa citată. Școala, numită Semicercul lui Pitagora, era secretă, dar cunoștințele învățate acolo sau descoperite au fost transmise mai departe și adesea atribuite lui Pitagora.

Deși nu Pitagora a inventat teoria, școala sa a popularizat-o cu siguranță, iar aceasta a fost asociată cu el pentru următoarele câteva mii de ani, cel puțin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?