Țepe de sezon: excursii ieftine și cazări fictive. Cele mai frecvente păcăleli și cum ne ferim

Țepe de sezon: excursii ieftine și cazări fictive. Cele mai frecvente păcăleli și cum ne ferim

Infractorii cibernetici și-au adaptat „oferta“ la sezonul estival și creează site-uri web false, postează reclame false pe reţelele sociale şi promovează oferte foarte ieftine folosind conturi online piratate. Experţii în securitate cibernetică au întocmit o listă a celor mai comune tipuri de fraudă.

Hackerii și-au adaptat „oferta“ la sezonul estival FOTO Shutterstock

Excursii ieftine inventate sau case fictive propuse pentru închiriere pe perioada vacanţelor sunt doar câteva dintre cele mai frecvente ameninţări online atât înainte, cât şi în timpul călătoriilor, avertizează experţii în securitatea cibernetică ai Eset, într-o analiză publicată recent.

„Pe măsură ce mercurul din termometre creşte şi aşteptăm cu nerăbdare să plecăm în vacanţă în locuri cât mai însorite, este, de asemenea, timpul să fim atenţi la înşelătoriile de pe Internet şi la ameninţările cibernetice. Fraudele asociate cu această perioadă reprezintă una dintre sursele cele mai profitabile pentru infractorii cibernetici. Numai în 2022, peste 62.400 de plângeri ale unor victime digitale au fost depuse la Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) din SUA. Considerând o pierdere medie de 1.259 de dolari per victimă, se ajunge la o sumă totală de 104 milioane de dolari sustrase de escroci în acel an. Şi acestea sunt doar cazurile raportate“, afirmă Phil Muncaster, specialist în cadrul companiei producătoare de soluţii antivirus.

Potrivit sursei citate, un nou raport al Centrului de raportare a fraudelor Action Fraud avertizează că peste 15 milioane de lire sterline s-au pierdut în acest context în ultimul exerciţiu financiar numai în Marea Britanie, în creştere cu 41% faţă de anul precedent. Pe acest fond, asociaţia comercială ABTA, din aceeaşi ţară, atrage atenţia asupra faptului că cele mai frecvente tipuri de fraudă privind rezervarea de vacanţe implică biletele de avion, cazarea, excursiile cu tematică sportivă şi religioase, precum şi cluburile de vacanţă.

Țepele cele mai frecvente

Hackerii nu prea stau pe gânduri și creează site-uri web false, postează reclame false pe site-uri web şi pe reţelele sociale sau, uneori, promovează oferte foarte ieftine folosind conturi online piratate.

Pe prima poziţie se află promoţiile la vacanţe gratuite false, moment în care victimele sunt contactate prin e-mailuri, apeluri sau mesaje nesolicitate care susţin că au câştigat un sejur la o tombolă cu premii, la care nu au participat în realitate niciodată. „Dacă răspund, escrocii vor cere o taxă pentru a-şi «debloca vacanţa gratuită», pentru a plăti de pildă nişte imaginare costuri de prelucrare a datelor. Desigur, nu există niciun premiu, iar banii plătiţi de victime ajung direct la escroci“, precizează specialiştii Eset.

O a doua modalitate de fraudă practicată de către fraudatori se referă la site-urile clonate, aici fiind amintite replici ale paginilor originale deţinute de companii aeriene. Dacă accesează ofertele, victimelor li se trimit e-mailuri false de confirmare sau referințe false de rezervare, ceea ce înseamnă că mulți călători își dau seama că au fost înșelați doar când ajung la biroul de check-in din aeroport.

Totodată, infractorii cibernetici promovează uneori oferte cu preț foarte redus pentru vacanțe, zboruri, hoteluri și alte pachete. „În acest caz, biletele pot fi legitime, dar motivul pentru care sunt reduse este pentru că au fost achiziționate cu carduri furate sau cu conturi de fidelitate deturnate. Acestea pot fi promovate prin intermediul rețelelor sociale, prin e-mailuri spam sau chiar prin apeluri automate. Victimele riscă să li se scurteze sau anuleze șederea atunci când frauda este descoperită“, arată Eset.

În fine, alte metode prin care atacatorii din mediul online vor să creeze probleme internauţilor sunt: ofertele de asistenţă cu documentele de călătorie internaţionale, mai ales pentru SUA, anunţurile false cu case de vacanţă de închiriat și escrocheriile cu zboruri charter.

Cum ne ferim

Pentru a nu pica în plasa escrocilor, experții Eset vă recomandă să verificaţi online companiile de turism, hotelurile şi agenţiile de turism sau de închirieri pentru a vedea dacă alţii au fost înşelaţi și să nu răspundeţi niciodată la comunicări nesolicitate. Apoi verificaţi adresa URL a oricărui site pe care îl vizitaţi și fiţi precaut – dacă ceva sună prea frumos pentru a fi adevărat, de obicei aşa şi este. Drept urmare, nu vizitaţi site-uri web suspecte care oferă vacanţe şi bilete cu reduceri neobişnuit de mari.

Pe de alte parte, pentru securitatea dumneavoastră, nu utilizaţi Wi-Fi public fără o reţea privată virtuală (VPN) şi evitaţi utilizarea staţiilor publice de încărcare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”