Termenul pentru a obține viza de flotant, pentru a putea vota la locale în localitatea de reședință, redus de la 6 luni la 60 de zile

Termenul pentru a obține viza de flotant, pentru a putea vota la locale în localitatea de reședință, redus de la 6 luni la 60 de zile

Modificarea legislativă din Ordonanța de Urgență privind organizarea și desfășurarea alegerilor, publicată în Monitorul Oficial 195/8.03.2024, care reduce termenul necesar pentru a obține viza de flotant și a putea vota la alegerile locale în localitatea de reședință (nu cea de domiciliu) are efecte mai ales în rândul tinerilor.

Potrivit art.14 din OUG, termenul este redus de la minimum 6 luni, la minimum 60 de zile ceea ce implică practic că termenul limită pentru a obține viza de flotant este 10 aprilie.

Art. 14 din OUG: „Prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (41) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul.”

Această condiție (precum și restricția anterioară, cu cele 6 luni necesare) are impact mai ales în rândul tinerilor care studiază sau lucrează în altă localitate. Organizațiile de tineret au solicitat în luna februarie Parlamentului și Guvernului modificări legislative pentru ca tinerii să poată vota „fără limitări”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Citiți și judecați voi...

5 Foarte interesante amănunte...