Teroriștii Al-Qaida și SI cer adepților să lovească ținte israeliene, americane și evreiești

Teroriștii Al-Qaida și SI cer adepților să lovească ținte israeliene, americane și evreiești

Ofensiva militară israeliană din Gaza oferă o oportunitate grupărilor extremiste din Occident și din Orientul Mijlociu de a incita la violențe, avertizează experții, relatează The Guardian.

Teroriștii Al-Qaida profită de războiul din Israel pentru a incita la noi violențe FOTO Getty Images

Al-Qaida și Statul Islamic (SI) au făcut apel la adepții lor să lovească ținte israeliene, americane și evreiești, ceea ce ridică perspectiva unor noi violențe teroriste în Orientul Mijlociu sau în Occident.

Într-o serie de declarații din ultimele două săptămâni, grupări afiliate Al-Qaida au felicitat Hamas pentru „invazia Israelului”, o referire la atacurile teroriste în urma cărora au fost ucise 1.400 de persoane, în principal civili, la 7 octombrie.

Ofensiva militară israeliană în Gaza, care a provocat o criză umanitară și a ucis până în prezent peste 4.500 de persoane, potrivit autorităților medicale din teritoriul controlat de Hamas, a provocat un val de revoltă în întreaga lume islamică.

Situația oferă o oportunitate grupurilor extremiste pentru a incita la noi violențe, avertizează experții.

Într-o declarație recentă, gruparea al-Shabaab, puternica filială a al-Qaida din Somalia, a transmis că conflictul din Orientul Mijlociu nu înseamnă doar „bătălia facțiunilor islamice din țara Palestinei în special, ci mai degrabă bătălia întregii comunități musulmane”.

„Musulmanii trebuie să se adune și să ofere tot ce pot pentru a-i susține pe mujahedini împotriva evreilor și a aliaților lor necredincioși ipocriți. Forța acestei națiuni stă în forța fronturilor sale jihadiste”, se mai arată în comunicat.

Filiale al-Qaida din subcontinentul indian, Yemen și Siria au emis declarații similare.

Potrivit Long War Journal, un site de știri specializat în violența islamistă, filialele al-Qaida din nordul și vestul Africii au lăudat atacurile Hamas asupra Israelului și au făcut apel la noi violențe împotriva evreilor.

„Vă felicităm pentru acțiunile voastre și vă îndemnăm să continuați, strîngând din dinți cu răbdare pe calea jihadului. Ei [palestinienii] i-au atacat pe evrei ... dorind să ridice sabia umilinței de la gâtul lor”, au scris acestea.

Îngrijorare în Occident

Aceste apeluri la violență sunt de natură să sporească și mai mult îngrijorarea oficialilor occidentali cu privire la un nou val de violență extremistă, notează The Guardian. Săptămâna trecută, șefii MI5 și FBI avertizau că comunitățile evreiești și alte grupuri se pot confrunta cu violențe din partea unor actori singuratici, a Iranului sau a militanților. De altfel, și înainte de războiul din Gaza, autoritățile europene avertizau cu privire la o creștere a terorismului islamist pe continent.

Ken McCallum, directorul general al agenției britanice de spionaj intern, MI5, a explicat că există riscul ca indivizi care ar fi putut fi radicalizați online să reacționeze în mod "spontan sau imprevizibil" în Marea Britanie după atacurile teroriste asupra Israelului și ceea ce ar putea deveni un conflict de lungă durată.

În luna mai, serviciile de securitate olandeze au avertizat că amenințarea teroristă din partea Statului Islamic din Irak și Siria în Europa a crescut. Totodată, ministrul francez de interne declara că riscul terorismului islamist este din nou în creștere și că este vizată atât propria sa țară, cât și vecinii săi.

La începutul acestei luni, un profesor francez a fost înjunghiat mortal de un atacator care a jurat credință SI, iar doi suporteri suedezi de fotbal au fost împușcați la Bruxelles de un bărbat de 45 de ani cunoscut de serviciile de securitate și suspectat de simpatii radicale.

„În acest moment, este mult mai probabil să vedeți indivizi care răspund la acest tip de apeluri, dar pe măsură ce războiul continuă ați putea vedea organizarea mai multor comploturi. Toate aceste grupuri încearcă să exploateze conflictul pentru a mobiliza sprijin, atât la nivel local, cât și internațional", a explicat Caleb Weiss, analist senior la Bridgeway Foundation.

Al-Qaida a criticat anterior organizații islamiste precum Hamas și Hezbollah și nu are o prezență semnificativă nici în Gaza, nici în Cisiordania. Deși împărtășesc unele obiective și idei, există diferențe ideologice foarte semnificative: Al-Qaida a criticat implicarea ambelor grupuri în administrație și guvern, de exemplu.

Într-un comunicat, organizația SI a oferit sfaturi cu privire la "pașii practici pentru a lupta împotriva evreilor", dar a criticat Hamas din pricina legăturilor sale cu Iranul și din cauza faptului că își concentrează atacurile doar asupra Israelului. Gruparea a cerut atacuri împotriva evreilor de pretutindeni, dar în special celor din America de Nord și din Europa.

Există o rivalitate acerbă între SI și al-Qaida, ceea ce duce la o retorică concurentă din partea ambelor grupări, care încearcă să atragă recruți. Ambele au fost slăbite semnificativ în ultimii ani. SI și-a pierdut așa-numitul califat din Siria și Irak, în timp ce liderul veteran al al-Qaida, Ayman al-Zawahiri , a fost ucis anul trecut într-un atac cu dronă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat