Teroriștii de la Revoluție și planul de răspuns al lui Ceaușescu. Mit sau realitate? Opinia unui reputat istoric

Teroriștii de la Revoluție și planul de răspuns al lui Ceaușescu. Mit sau realitate? Opinia unui reputat istoric

Ceaușescu avea pregătit un plan B de răspuns în caz că ar fi fost alungat de la putere, care implica reacție armată. Istoricul Mădălin Hodor crede că dictatorul nu a reușit să-l pună în aplicare și că, de fapt, la Revoluție, instituțiile de forță s-au împușcat între ele.

Șefii instituțiilor de forță erau convinși, în 1989, că Ceaușescu avea un plan B. FOTO: Arhivă

Istoricul Mădălin Hodor, prezent la Cluj, la proiecția filmului Libertate regizat de Tudor Giurgiu , a participat alături de regizor și Răzvan Rotta, autorul celor mai cunoscute fotografii ale Revoluției de la Cluj-Napoca, la o dezbatere moderată de jurnalistul Mihnea Măruță.

Hodor a răspuns mai multor întrebări din public despre subiecte incendiare precum teroriștii, execuția cuplului Ceaușescu, de ce nu știm adevărul despre Revoluție, deși au trecut 34 de ani de la acele evenimente.

Au existat teroriști?

Hodor a fost întrebat, din sală, dacă au existat teroriști sau a fost un haos generalizat și, practic, instituțiile de forță ale statului trăgeau una în alta.

„Nu pot să vă dau un răspuns. Nici eu nu știu. Am explorat, timp de foarte mulți ani, toate teoriile care țineau de Revoluție, inclusiv teoria teroriștilor, teoria intervenției sovietice, am mers și pe teoria confuziei. După părerea mea, nu există o teorie unificatoare. Chiar dacă v-aș spune ce cred, nu o să fie o chestie care să lămurească pe deplin lucrurile”, a spus istoricul.

După atâția ani, el a ajuns să vadă lucrurile în mod foarte liniar și mai lipsit de mitologie și de conspirații.

„Pur și simplu lucrurile s-au întâmplat într-o înlănțuire firească. Nu am nici eu niște explicații pentru, de exemplu, diversiunea electronică. Dacă citiți rechizitoriul făcut de procurorii de la Parchetul Militar, l-am citit și eu, și nu-mi este clar. N-am înțeles ce au vrut să spună acolo, pentru că, pe de o parte, spun că a existat o diversiune electronică. Pun acolo niște mărturii despre existența simulatoarelor de sunet, dar și despre existența unor dispozitive mobile de simulare. Nici ei nu știu exact despre ce este vorba”, a detaliat el.

Filmul Libertate al lui Tudor Giurgiu tratează evenimentele de la Sibiu, din 1989. FOTO: arhiva film

Filmul Libertate al lui Tudor Giurgiu tratează evenimentele de la Sibiu, din 1989. FOTO: arhiva film

„De la constructul securist-terorist la terorist”

„Lucrăm în meta-teorii, pentru că dacă au existat acești teroriști, ei au servit unui scop: să-l aducă pe Ceaușescu înapoi. Nu-s foarte convins de chestiunea aceasta. După părerea mea, au fost niște lucruri care la un moment s-au precipitat și s-au încâlcit unele cu altele”, a spus istoricul.

În Sibiu, la Revoluție, s-a întâmplat un lucru foarte important, spune el, anume lansarea teoriei Securității care a atacat Armata.

Lucrul ăsta nu s-a întâmplat la București. Această teorie s-a întâmplat la Sibiu din cauza acestei situații, din 22 decembrie, cu Dragomir (Aurel Dragomir, fostul comandant al Garnizoanei Sibiu - n. red) și unitatea de Miliție de vizavi (după ce mulțimea a luat cu asalt sediul Miliției, milițienii și securiștii au sărit gardul garnizoanei pentru a se adăposti să nu fie linșați de mulțime. Ei au fost întâmpinați cu focuri de armă și circa 500 de persoane au fost reținute în sala de sport a garnizoanei - n. red.). Dacă vă uitați pe cronologia evenimentelor, o să vedeți că la Televiziunea Română, până la evenimentele de la Sibiu, nu se vorbește despre așa ceva. Procurorii militari spun că a existat o operațiune de dezinformare, ok, dar cine a făcut-o? Relatările de la Sibiu spun că Securitatea a atacat Armata. Asta s-a spus pe post la ora 13 și ceva, când în București nu se trăgea, nu era niciun fel de terorist, de nimic. Toată lumea sărbătoarea, era în euforia victoriei”, relatează Hodor.

Teoria Securității care atacă Armata provine de la Sibiu. Totul a pornit de la telefonul dat de comandantul Garnizoanei Sibiu, Aurel Dragomir, lui Victor Atanasie Stănculescu, ministrul Apărării Naționale din acele zile, în care îi spune: „Sunt atacat de Securitate”.

„Din momentul acela, curg pe televiziune anunțurile: „Securitatea atacă Armata la Sibiu”; „Armata nu mai are muniție”, „Sprijiniți unitățile de la Sibiu care sunt atacate de Securitate”. Putem urmări cronologia. A fost constructul acela „securist-terorist” după care a fost simplu de urmat constructul „terorist”. Procurorii militari spun că Ion Iliescu l-a inventat. Nu e adevărat. Iliescu citește pe post ceea ce i s-a spus că este situația de pe teren. Asta i-au spus comandanții militari”, relatează Hodor.

Istoricul Mădălin Hodor crede că Ceaușescu nu și-a pus în aplicare planul. FOTO: Arhivă personală

Istoricul Mădălin Hodor crede că Ceaușescu nu și-a pus în aplicare planul. FOTO: Arhivă personală

„Ceaușescu avea un plan pregătit”

Conform lui Hodor, Iliescu spunea pe post ce aflase de la Stănculescu, care declarase că există teroriști, că e posibil să existe. De ce? „Pentru că toată lumea se aștepta la asta. Toți se așteptau să existe un plan. Întâmplarea face că Ceaușescu chiar avea un plan. Acea rețea de rezistență exista. Ceaușescu avea planul aceasta pregătit. Nu știu dacă a apucat să-l pună în practică. Părerea mea, că nu, dar șefii militari, în panică după fuga lui Ceaușescu, credeau că l-a pus în practică”, detaliază istoricul.

Chiar șeful Securității, Iulian Vlad, spunea că au existat acești teroriști. „Iulian Vlad a crezut asta. El a crezut că inclusiv e posibil ca oamenii lui din Securitate să facă lucrul ăsta fără ca să știe el”, spune Hodor.

Concluzia istoricului despre teroriști: „E foarte complicat să vă dau un răspuns la chestiunea asta. Probabil că timpul ne va arăta cu asupra de măsură dacă au existat sau nu, dacă a fost doar diversiune gândită de unii. Discuția este mereu polarizată între cine a făcut lucrurile: Securitatea, Armata, Iliescu, rușii”.

Diversiune rusească

Hodor a amintit despre legenda mașinilor Lada care au fost observate în mai multe locuri din țară, în 1989.

Erau turiști sovietici, veneau și umblau prin România. Dacă au existat diversioniști sovietici, nu știu. E previzibil că sovieticii voiau să facă o schimbare în România. Normal. Se discutau lucrurile acestea. Dacă a existat o diversiune sovietică, aceea era făcută cu agenți sovietici despre care nu știe nimeni ce au făcut exact, nu erau turiștii cu Lada”, a precizat el.

Istoricul a susținut că au existat acțiuni ale diversioniștilor sovietici la Timișoara.

Mai țineți minte cei 60.000 de morți de la Timișoara. S-a difuzat știrea asta pe linie Taniug (agenție de știri din fosta Iugoslavie) care a fost preluată de agenția de știri rusească Tass, care a difuzat că la Timișoara sunt 60.000 de morți. Asta a fost o operațiune sovietică. E o știre șocantă și lumea era surprinsă, era furioasă. Dacă auzeai în decembrie că Ceaușescu a omorât 60.000 de oameni la Timișoara, credeai, erai convins că era așa. Pentru că credibilitatea lui Ceaușescu ajunsese așa de mică, încât dacă spuneai că Ceaușescu a împușcat 60.000 de bebeluși la Timișoara credeai.

Hodor crede că adevărul despre Revoluție a fost dezvăluit, doar că „nu este neapărat satisfacător, poate e nevoie de niște povești un pic mai elaborate. Avem nevoie de niște conspirații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?