Terra a capturat temporar o ''mini-Lună''

Terra a capturat temporar o "mini-Lună" de mărimea unui automobil, potrivit unor astronomi care au detectat acest obiect celest ce orbitează în jurul planetei noastre, informează AFP joi.

Satelitul, al cărui diametru este cuprins între 1,9 şi 3,5 metri, a fost observat în noaptea de 15 februarie de cercetătorii Kacper Wierzchos şi Teddy Pruyne de la proiectul Catalina Sky Survey, finanţat de agenţia spaţială americană (NASA) şi aflat în statul Arizona.

"O veste mare. Terra deţine un obiect nou capturat / posibil o mini-Lună, denumită 2020 CD3", care ar putea fi un asteroid de tip C (carbonat, deci foarte întunecat la culoare), a scris miercuri pe Twitter cercetătorul Kacper Wierzchos.Potrivit acestui astronom, informaţia este una "importantă", deoarece "este vorba doar despre al doilea asteroid cunoscut care a gravitat în jurul Terrei (după 2006 RH120, care a fost descoperit tot de Catalina Sky Survey)".

Orbita sa actuală sugerează că noua "mini-Lună" a fost capturată prin intermediul atracţiei gravitaţionale terestre în urmă cu trei ani, a precizat acelaşi specialist.

Centrul pentru Planete Minore din cadrul Smithsonian Astrophysical Observatory, care colectează date despre corpurile cereşti de mici dimensiuni din Sistemul Solar, a anunţat că "nicio legătură cu un obiect artificial cunoscut nu a fost stabilită", ceea ce înseamnă că este vorba cu siguranţă despre un asteroid capturat de gravitaţia terestră.

"Dinamica orbitală indică faptul că acest obiect este temporar legat de Terra", potrivit aceleiaşi surse.

Noul nostru "vecin" cosmic nu urmează o orbită stabilă şi nu ar trebui să rămână prea mult timp în proximitatea Terrei.

"El se îndepărtează deja de sistemul Terra-Lună chiar în aceste momente" şi va ieşi de sub atracţia gravitaţională terestră în luna aprilie", a explicat pentru revista New Scientist cercetătorul Grigori Fedorets de la Universitatea Queen's din Belfast.

Singurul alt asteroid cunoscut care a gravitat în jurul Terrei, 2006 RH120, s-a aflat pe orbita planetei noastre din septembrie 2006 până în iunie 2007.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I