Testarea sistemului nuclear britanic Trident eșuează pentru a doua oară, sub privirile ministrului Apărării din Regatul Unit

Testarea sistemului nuclear britanic Trident eșuează pentru a doua oară, sub privirile ministrului Apărării din Regatul Unit

Un test de lansare a rachetei nucleare Trident a Regatului Unit a eșuat pentru a doua oară la rând, căzând în ocean aproape imediat după lansare, a dezvăluit o sursă pentru The Independent.

Racheta Trident a fost lansată de pe submarinul nuclear HMS Vanguard FOTO Wikipedia

Lansarea a avut loc în timpul unui exercițiu în largul coastelor de est ale Floridei, pe 30 ianuarie, când o rachetă Trident 2 neînarmată a fost lansată de pe submarinul nuclear HMS Vanguard.

A fost primul test al Regatului Unit în ultimii opt ani, după ce o încercare a eșuat în 2016, iar Marea Britanie nu a putut lansa cu succes o rachetă nucleară încă din 2012.

Marea Britanie are patru submarine cu armament nuclear, iar testul de lansare a făcut parte din ultima rundă de teste pentru HMS Vanguard, care tocmai a fost reparat pentru a reveni în serviciul de patrulare.

Potrivi The Independent , Ministerul Apărării a confirmat că a apărut o "anomalie" în cadrul acestei ultime lansări, desfășurată în condiții de test, care a ridicat probleme cu privire la eficacitatea descurajării nucleare a Marii Britanii.

A ieșit din submarin, dar a căzut exact lângă el”, a declarat sursa.

Secretarul apărării, Grant Shapps, se afla la bordul submarinului de 150 de metri în momentul lansării de test, alături de șeful marinei britanice, amiralul Sir Ben Key. Chiar luna trecută, Shapps declarase că Marea Britanie se află într-o "fază prebelică".

Racheta trebuia să aterizeze la mii de kilometri distanță

Racheta Trident, lansată la sfârșitul lunii ianuarie, trebuia să aterizeze la mii de kilometri distanță, în Atlantic, între Brazilia și Africa de Vest. A fost propulsată cu succes de gazul comprimat din tubul de lansare, dar motoarele primei etape ale rachetei nu s-au aprins și racheta a căzut înapoi în apă.

HMS Vanguard era la adâncimea de lansare și nu a fost lovit de rachetă în timp ce aceasta a revenit în Atlantic, scrie publicația britanică.

Ministerul Apărării nu a descris testul ca fiind un eșec , dar a recunoscut că "în timpul testului a apărut o anomalie".

Într-un comunicat de presă se arată că HMS Vanguard, capabilă să transporte arme nucleare, și echipajul ei "au dovedit pe deplin capacitatea de a opera Descurajarea Continuă în Marea Britanie, trecând toate testele în timpul unei recente operațiuni de demonstrație și shakedown (DASO) - un test de rutină pentru a confirma că submarinul poate reveni la serviciu după lucrările de întreținere".

"Testul a reafirmat eficacitatea descurajării nucleare a Marii Britanii, în care avem încredere absolută", a adăugat comunicatul, subliniind că nu există "implicații pentru fiabilitatea sistemelor și stocurilor de rachete Trident" în urma lansării eșuate.

"Rapoartele despre eșecul testului cu Trident sunt îngrijorătoare. Ministrul Apărării va dori să ofere Parlamentului asigurări că acest test nu are impact asupra eficacității operațiunilor de descurajare a Marii Britanii", a declarat miercuri dimineață John Healey, ministrul din umbră al apărării, din partea Partidului Laburist.

Ultima dată când o rachetă cu cap nuclear Trident a fost testată de Marina Regală Britanică, a avut loc o defecțiune gravă în sistem și racheta a zburat în direcția greșită.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB