Thailanda amână achiziţia de submarine chineze, din cauza crizei şi a protestelor

Thailanda amână achiziţia de submarine chineze, din cauza crizei şi a protestelor

Thailanda a amânat achiziţia a două submarine chineze, un contract controversat de mai multe sute de milioane de euro, din cauza crizei provocate de epidemia de coronavirus şi a protestelor tinerilor care manifestează de mai multe săptămâni, transmite AFP.

În contextul 'pandemiei şi al îngrijorării opiniei publice faţă de situaţia economică', premierul Prayut Chan-O-Cha, totodată ministru al apărării, a cerut marinei thailandeze 'să amâne această achiziţie' şi 'să negocieze cu China pentru a obţine o amânare' de un an, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al guvernului de la Bangkok, Anucha Burapachaisri.

Thailanda, una din primele ţări care şi-a arătat interesul faţă de submarinele construite de China, a prevăzut în 2015 să achiziţioneze trei astfel de submersibile.

Achiziţia primului submarin s-a finalizat în 2017, livrarea fiind prevăzută în 2023.

Cumpărarea celorlalte două, la un cost de 609 milioane de euro, a fost aprobată în august de o subcomisie parlamentară, o decizie care a provocat un val de nemulţumire în ţară, a cărei economie s-a contractat cu peste 12% în trimestru al II-lea din cauza căderii turismului şi exporturilor.

Achiziţia submarinelor suscită de mai mulţi ani critici, unii punând la îndoială valoarea lor strategică pentru o ţară cu ape teritoriale puţin adânci şi care, spre deosebiri de mai mulţi dintre vecini, nu este implicată în diferende în Marea Chinei de Sud.

Semne de întrebare a ridicat şi costul lor, considerat exorbitant de unii observatori.

Renunţarea la acest contract este una din revendicările studenţilor care ies în stradă de mai multe săptămâni pentru a protesta contra guvernului şi a cere o reformă a puternicei monarhii thailandeze.

De partea cealaltă, promonarhiştii se organizează la rândul lor, peste 1.000 dintre ei participând duminică, pe un stadion din capitala Bangkok, la o adunare de susţinere a regelui Maha Vajiralongkorn.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante