Thailanda: O nouă manifestaţie pro-democraţie la Bangkok, în ciuda valului de COVID-19

Thailanda: O nouă manifestaţie pro-democraţie la Bangkok, în ciuda valului de COVID-19

Câteva sute de protestatari pro-democraţie s-au adunat joi la Bangkok pentru a marca aniversarea revoluţiei din 1932 ce a pus capăt monarhiei absolute în Thailanda, relatează France Presse.

Protestatarii, inclusiv mai mulţi lideri ai mişcării acuzaţi de lezmajestate şi eliberaţi pe cauţiune, au pornit în marş spre Parlamentul din capitala thailandeză.

 

Foto: (c) DIEGO AZUBEL/EPA

Ei sfidează interdicţia adunărilor promulgată de autorităţile ţării, care se confruntă din aprilie cu un val de cazuri de coronavirus mai puternic decât cele anterioare.

"Nu am avut niciodată o adevărată democraţie", a declarat pentru AFP Som, un student de 16 ani.

 


Foto: (c) DIEGO AZUBEL/EPA

"Nu mă tem de coronavirus (...) şi guvernul trebuie să fie făcut responsabil pentru situaţia actuală, deoarece nu a furnizat suficiente vaccinuri populaţiei", a adăugat el.

În ciuda promisiunilor autorităţilor, vaccinarea se desfăşoară foarte încet în regat: mai puţin de şase milioane de thailandezi au primit o primă injecţie până acum.

 


Foto: (c) DIEGO AZUBEL/EPA

Alţi manifestanţi purtau pancarte cerând "abolirea 112", temutul articol despre lezmajestate ce pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare defăimarea, criticile şi insultele aduse regelui şi familiei sale.

La apogeul mişcării de protest anul trecut, zeci de mii de manifestanţi au mărşăluit pe străzile capitalei thailandeze pentru a cere demisia prim-ministrului Prayut Chan-O-Cha, o nouă constituţie şi o reformă cuprinzătoare a monarhiei - un subiect până acum total tabu în ţara unde familia regală este considerată de neatins.

 


Foto: (c) DIEGO AZUBEL/EPA

Aproximativ 150 de persoane au fost inculpate de atunci, mai ales pentru "crimă de lezmajestate".

Mişcarea a slăbit în ultimele luni din cauza pandemiei de coronavirus, dar sunt încă organizate manifestaţii sporadice.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…

4 Vine uraganul? / Cineva se joacă undeva cu soarta Omenirii?

5 Așa o fi?