Thailanda/Fostul şef al juntei militare, devenit prim-ministru, anulează zeci de legi adoptate după lovitura de stat

Thailanda/Fostul şef al juntei militare, devenit prim-ministru, anulează zeci de legi adoptate după lovitura de stat

Zeci de legi adoptate după lovitura de stat din 2014 de şeful juntei militare din Thailanda, au fost anulate la ordinul generalului Prayut Chan-O-Cha, fost şef al juntei militare devenit prim-ministru după controversatele alegeri legislative din martie. Printre aceste legi se numără şi cea în baza căreia civilii erau judecaţi în tribunale militare.

"Cazurile în curs de examinare la un tribunal militar trebuie să fie transferate către un tribunal civil", a anunţat jurnalul oficial marţi seara, relatează miercuri AFP.

După lovitura de stat din 2014, circa 2.000 de persoane au fost judecate de tribunale militare pentru luări de poziţie anti-juntă sau crime de lezmajestate, ofensă pasibilă de mai mulţi ani de închisoare în Regatul Thailandei.

Însă militarii îşi menţin dreptul de a face percheziţii fără mandat şi de a ţine în arest secret, vreme de şapte zile, orice contravenient în cazuri ce ţin de "securitatea naţională", noţiune vagă ce îngrijorează ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului.

"S-ar spune că junta este nesigură că va reuşi să menţină controlul prin reguli democratice şi atunci ei îşi păstrează o carte" (de rezervă) care le permite să aresteze după bunul plac în cazul unor mari manifestaţii ale opoziţiei, comentează Anon Chawalawan de la ONG-ul juriştilor ILaws. "Militarii pot în continuare să convoace oamenii în mod arbitrar, să-i ţină în arest şapte zile şi să le percheziţioneze domiciliile", şi-a exprimat el indignarea.

În căutare de legitimitate în calitate de lider ales, premierul thailandez trebuie să formeze în curând un guvern, ceea ce nu reuşeşte, el fiind nevoit să formeze o coaliţie pentru a obţine o majoritate în parlament.

Acest anunţ intervine în condiţiile în care ONG-uri denunţă atacuri tot mai sistematice împotriva criticilor la adresa acestui guvern format din generali pucişti.

La sfârşitul lui iunie, Sirawith Seritiwat, unul dintre organizatorii protestelor studenţeşti, deja arestat de mai multe ori, a fost bătut la Bangkok în plină zi.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

3 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

4 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”

5 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România