The Economist: Putin, sclavul fascismului rus

The Economist: Putin, sclavul fascismului rus

Ceea ce contează cel mai mult la Moscova acum este ceea ce lipseşte. Nimeni nu vorbeşte deschis despre războiul împotriva Ucrainei . Însuşi cuvântul „război” este interzis, iar orice discuţie este periculoasă. Singurul semn că la o mie de kilometri spre sud se luptă sunt panourile cu portrete ale soldaţilor. Dar totuşi, Rusia se află în mijlocul unui război.

În mod similar, nimeni nu conduce marşuri cu torţe la Moscova. Imaginile semnului Z sub forma unei jumătăţi de svastică, care simbolizează sprijinul pentru război, nu sunt văzute peste tot, nu se organizează pogromuri. Vladimir Putin nu vorbeşte mulţimilor de tineri entuziaşti. Nici nu face apel la mobilizarea în masă. Dar totuşi, Rusia este în strânsoarea fascismului, scrie „The Economist“ .

Moscova ascunde războiul sub termenul de „operaţiune militară specială”. Şi în acelaşi mod, îşi ascunde propriul fascism în spatele campaniei declarate de distrugere a „naziştilor” din Ucraina. Cu toate acestea, profesorul de istorie de la Universitatea Yale, Timothy Snyder, a găsit simptome foarte clare: „Oamenii se ceartă adesea despre ce este fascismul. Dar Rusia modernă îndeplineşte majoritatea criteriilor .

Kremlinul a construit un cult al personalităţii în jurul lui Putin, precum şi un cult al morţilor în jurul implicării URSS în al Doilea Război Mondial. Regimul lui Putin caută să restaureze „epoca de aur” pierdută şi să cureţe Rusia cu violenţe vindecătoare. Pe lista lui Snyder se mai află şi ura faţă de homosexuali, fixarea pe familiile tradiţionale şi credinţa fanatică în puterea statului. Toate acestea nu sunt normale pentru o ţară laică, cu o puternică venă anarhistă şi opinii deschise asupra sexului. A înţelege încotro se îndreaptă Rusia sub Putin înseamnă a înţelege de unde a început. În cea mai mare parte a guvernării sale, Rusia a fost privită de Occident ca un stat mafiot care conduce o societate fragmentată. Nu se poate spune că a fost o concepţie greşită, dar nu este completă. Cu zeci de ani în urmă, popularitatea lui Putin a început să se evapore. A reacţionat jucând pe gândirea fascistă.

Totul a început ca un calcul politic, dar Putin s-a trezit prins într-un război devastator despre care mulţi cred că nu ar fi trebuit deloc să se întâmple, având în vedere echilibrul dintre riscuri şi beneficii.

„ Sub versiunea fascismului lui Putin, Rusia a pornit pe un curs de la care nu există întoarcere. Fără retorica victimizării şi folosirea violenţei, Putin nu are nimic de oferit poporului său. Pentru democraţiile occidentale, acest marş necruţător înseamnă că atâta timp cât el va fi la putere, relaţiile cu Rusia vor fi sfâşiate de ostilitate şi dispreţ. Unii din Occident vor să revină la afaceri ca de obicei odată ce războiul s-a terminat. Dar pacea reală nu este posibilă cu Rusia fascistă ”, scrie publicaţia.

Pentru Ucraina, asta înseamnă că războiul va fi lung. Scopul lui Putin nu este doar de a ocupa un teritoriu, ci de a distruge idealul democratic care înfloreşte în ţările vecine şi sentimentul lor de identitate naţională separată. Nu îşi permite să piardă. Chiar dacă există un armistiţiu, Putin va face totul pentru ca Ucraina să se prăbuşească, recurgând la noi utilizări ale forţei brute dacă este necesar. Înseamnă, de asemenea, că va folosi violenţa şi totalitarismul pentru a-şi impune voinţa acasă.

„ El nu încearcă doar să distrugă Ucraina liberă, ci poartă război împotriva celor mai bune vise ale propriului său popor. Şi până acum câştigă ”, se mai spune în articol.

Războiul este pace

Ce este fascismul rusesc? Nu are o definiţie clară. Dar putem spune cu siguranţă că acest concept se bazează pe un sentiment de exclusivitate şi resentimente, este un amestec de invidie şi dezamăgire, născut din umilire. În cazul Rusiei, sursa umilinţei nu este înfrângerea într-o luptă cu o putere străină, ci suferinţa adusă poporului de proprii conducători. Privaţi de libertate şi intimidaţi de autorităţi, ruşii încearcă să-şi ia revanşa asupra unui inamic, pe care statul l-a semnalat.

Fascismul implică demonstrativitate (amintiţi-vă de toate acele mitinguri şi uniforme) împodobită cu veneraţia faţă de violenţa reală. Snyder explică că triumful voinţei asupra raţiunii este inerent în toate variantele fascismului. De fapt, ruşii înşişi au fost primii care au vorbit despre faptul că Rusia este fascistă. Unul dintre ei a fost Egor Gaidar, primul prim-ministru al Rusiei după prăbuşirea URSS. În 2007, a observat spectrul nostalgiei post-imperialiste ruse.

„ Rusia trece printr-o fază periculoasă. Nu ar trebui să credem în faţa magiei numerelor, dar adevărul este că a existat un decalaj de 15 ani între căderea Imperiului German şi ascensiunea la putere a lui Adolf Hitler. Şi după 15 ani între căderea URSS şi Rusia în forma ei din 2006-2007, te face să te gândeşti... ” – a remarcat politicianul rus.

„ Televiziunea incită la agresiune şi cruzime, iar conceptele cheie sunt dictate de conducătorul uşor obsedat al Kremlinului... Kremlinul cultivă şi încurajează cele mai josnice instincte în oameni, provocând ură şi bătălii. Acest iad nu se va sfârşi paşnic ”, a spus un alt liberal rus, Boris Nemţov, în 2014.

Un an mai târziu, Nemţov a fost catalogat drept „trădător” şi apoi ucis lângă Kremlin. În ultimul său interviu, cu câteva ore înainte de moartea sa, el a avertizat că „Rusia se transformă rapid într-un stat fascist: „Avem deja propagandă bazată pe exemplul Germaniei naziste. Avem şi un nucleu de brigăzi de avioane de atac... Acesta este doar începutul”. Nimeni nu a dat semnale mai puternice despre influenţa în creştere a fascismului decât Putin însuşi şi anturajul său.

Departe de străzile bogate ale Moscovei, Kremlinul a marcat tancuri, soldaţi şi canale TV cu literele „Z”. Jumătăţi de svastici sunt pictate pe uşile criticilor de teatru şi film ruşi care ar fi promovat arta occidentală „decadentă şi degenerată”. Pacienţii din spitale şi grupuri de copii se aliniază în formă de jumătate de svastică, uneori stând în genunchi. Videoclipurile sunt partajate pe internet. În anii 1930, criticul literar Walter Benjamin scria: „Rezultatul logic al fascismului este introducerea esteticii în viaţa politică ”.

Scopul acestei estetici este să înlocuiască bunul simţ, iar expresia sa maximă este războiul. Astăzi, cele două feţe ale propgandei ruse - Vladimir Soloviov şi Olga Skabeeva - au devenit caricaturi ale propagandiştilor nazişti. Amândoi răspândesc ură şi agresivitate. Prezentatorii TV ruşi şi invitaţii lor condamnă Occidentul, care ar fi declarat război Rusiei şi, de asemenea, îl îndeamnă teatral pe Putin să distrugă inamicul cu arme nucleare. Acest Armaghedon fantastic este întărit de violenţa reală, care a devenit baza relaţiilor dintre statul rus şi popor. Sondajul Centrului Levada, comandat de „Comitetul împotriva Torturii” (de asemenea, acum o organizaţie interzisă în Federaţia Rusă), a arătat că 10% din populaţia rusă a devenit victimă a torturii din partea agenţiilor de aplicare a legii. Există o cultură a violenţei în Rusia. Violenţa în familie nu mai este o crimă. În prima săptămână de război, tinerele care au participat la proteste au suferit umilire şi hărţuire sexuală în celulele poliţiei. Aproape 30% dintre ruşi spun că tortura ar trebui legalizată.

Atrocităţile comise de armata rusă în Bucea şi alte oraşe ucrainene aflate sub ocupaţie nu sunt excese de război sau încălcări ale disciplinei, ci o trăsătură a vieţii armatei pe care veteranii au răspândit-o în Rusia.

Ca tot ce vine de la Kremlin, fascismul rus este un proiect construit de „vârful”, elita conducătoare, nu o mişcare socială. Cere acceptare pasivă din partea maselor, nu mobilizare. Scopul său este de a descuraja oamenii şi de a preveni orice manifestări de autoorganizare. Kremlinul şi directorii de canale TV pot întări şi slăbi acest fascism. În primii ani ai preşedinţiei sale, Putin a folosit banii pentru a ţine societatea departe de politică. Când stagnarea economică a început în 2011-2012 şi clasa de mijloc urbană a ieşit în stradă cerând mai multe drepturi, el s-a orientat către naţionalism şi ură. Anexarea Crimeei a dat o pauză politică, aşa că fascismul a fost „dezactivat” la fel de brusc pe cât a fost „pornit”.

Restaurarea fascismului în 2021-2022 a început după reducerea legitimităţii lui Putin, proteste împotriva otrăvirii şi arestării opoziţiei Aleksei Navalnîi , precum şi înstrăinarea tot mai mare a tinerilor ruşi, care sunt mai puţin susceptibili la propaganda rusă şi mai deschişi faţă de Vest. Pentru tineri, Putin este un bunic bătrân, răzbunător şi corupt, cu un palat secret, aşa cum l-a portretizat Navalnîi în filmul său publicat pe YouTube în 2021. Putin trebuia să revigoreze fascismul. Şi Ucraina a devenit o modalitate convenabilă.

Libertatea este sclavie

Fascismul rus are rădăcini adânci care datează de la începutul secolului al XX-lea. Ideile fasciste au fost răspândite printre gardienii albi emigranţi. Şi au fost parţial importate în URSS de către regimul lui Iosif Stalin după cel de-al doilea război mondial. Dictatorul se temea că victoria asupra fascismului, câştigată împreună cu SUA şi Marea Britanie, va inspira şi elibera propriul popor. Aşa că a transformat succesul sovietic în triumful totalitarismului şi al naţionalismului imperialist rus. El i-a declarat pe foşti aliaţi inamici şi fascişti care ar fi căutat să distrugă URSS şi să o priveze de gloria ei. În următoarele câteva decenii, acest fascism a fost înfrânat de ideologia comunistă oficială şi de experienţa personală a ruşilor care au luptat împotriva naziştilor cot la cot cu ţările occidentale. Când URSS s-a prăbuşit, ambele elemente de descurajare au dispărut. Şi a ieşit „materia întunecată” a fascismului.

Şi, în acelaşi timp, KGB-ul a cultivat în secret fascismul. La sfârşitul anilor 1990, Aleksader Iakovlev, care a fost arhitectul reformelor democratice sub Mihail Gorbaciov, a vorbit deschis despre faptul că serviciile speciale au devenit leagănul fascismului.

„ Ameninţarea fascismului în Rusia este reală, pentru că după 1917 ne-am obişnuit să trăim într-o lume criminală cu un stat criminal. Banditismul sfinţit de ideologie – această definiţie se potriveşte atât comuniştilor, cât şi fasciştilor ”, a spus el.

O astfel de ambiguitate s-a manifestat pe deplin în serialul TV sovietic foarte popular „17 Moments of Spring”, care a fost filmat la ordinul KGB în anii 1970. La prima vedere, serialul a fost doar o încercare de a romantiza serviciile speciale ale lui Stalin. Iuri Andropov, şeful KGB-ului şi mai târziu liderul URSS, a vrut să facă publicitate spionilor sovietici şi să atragă astfel o nouă generaţie de tineri în serviciu. După cum s-a dovedit, serialul a contribuit la injectarea unei estetice naziste în cultura pop rusă, pe care Putin a exploatat-o ​​în cele din urmă.

Eroul filmului este Max Otto von Stirlitz, un spion sovietic fictiv care a reuşit să se infiltreze în înaltul comandament al Germaniei naziste. El deţine funcţia înaltă de SS Standardenführer. Iar sarcina lui este să perturbe un plan secret dezvoltat în comun de CIA şi Germania la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Naziştii din film sunt interpretaţi de actorii sovietici preferaţi, astfel încât personajele lor au un aspect atrăgător şi uman. Viaceslav Tihonov, care a jucat rolul lui Stirlitz, a fost un model al idealului masculin. Înalt şi chipeş, cu pomeţii desăvârşiţi, strălucea într-o uniformă nazistă realizată de Ministerul Apărării al URSS. Telespectatorii ruşi au fost fascinaţi.

Putin a beneficiat cel mai mult de pe urma seriei. În 1999, înainte de a fi numit preşedinte al Rusiei, alegătorii au declarat în sondaje că Stirlitz ar fi candidatul ideal pentru cea mai înaltă funcţie din stat. Comandantul Armatei Roşii, Gheorghi Jukov, a fost pe locul doi. Putin, un fost agent KGB care a servit în Germania de Est, a cultivat o imagine asemănătoare cu Stirlitz. Când sondajul analitic a fost realizat din nou în 2019, spionul în uniformă nazistă din film a ieşit din nou pe primul loc.

„ A fost o inversare. În 1999, Putin părea un candidat dezirabil pentru că semăna cu Stirlitz. În 2019, imaginea lui Stirlitz rămâne relevantă pentru că a fost întruchipat de cel mai popular politician din ţară ”, au explicat sociologii.

Pe 24 iunie 2022, în faţa sediului Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse (SVR) a fost ridicat un monument al lui Stirlitz. Pentru Putin, estetica fascistă corespunde unei filozofii fasciste ruse distincte. El şi majoritatea foştilor săi colegi din KGB au îmbrăţişat capitalismul şi s-au opus liberalilor şi socialiştilor. Ei şi-au proiectat propria umilinţă, pe care au suferit-o în primul deceniu după căderea URSS, asupra întregii ţări, susţinând că sfârşitul Războiului Rece a fost o trădare şi o înfrângere. Profetul lor este Ivan Illin, un filozof de la începutul secolului al XX-lea, care a fugit din Rusia bolşevică în anii 1920 şi a fost mai târziu admirat de fasciştii din Italia şi Germania. Illin considera fascismul „un fenomen necesar şi inevitabil bazat pe un sentiment sănătos de patriotism naţional”. El a oferit lui Putin şi anturajului său o justificare pentru rolul lor autoproclamat de stat de pază.

După al Doilea Război Mondial, Illin a denunţat ceea ce considera greşelile şi crimele lui Hitler, care includeau ateismul şi exterminarea în masă a evreilor. Dar a păstrat încrederea în ideea fascistă a renaşterii naţionale. În 1948, el scria că „fascismul este un fenomen complex, cu mai multe faţete şi, vorbind din punct de vedere istoric, nu şi-a pierdut relevanţa”. În consecinţă, Putin a îmbrăţişat religia, a respins antisemitismul şi a abandonat guvernarea colectivă în favoarea propriei sale guvernări directe, legitimate prin plebiscite. În 2013, Kremlinul a recomandat oficialilor guvernamentali să citească cartea lui Illin „Sarcinile noastre”.

În 2005, după prima revoluţie din Ucraina, Putin a numit prăbuşirea URSS cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea. Bazându-se pe sentimentele anti-ucrainene din Rusia, el şi-a îndreptat ţara către o confruntare cu Occidentul. În acelaşi an, rămăşiţele lui Illin au fost transportate în Federaţia Rusă din Elveţia, unde a murit în 1954. Putin ar fi plătit piatra funerară cu fonduri personale. În 2009, a pus flori pe mormântul lui Illin.

Ignoranţa este putere

Faptul că Putin a adoptat metode fasciste şi gândire fascistă ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru lume. Fascismul cere numirea duşmanilor. El face din Rusia o victimă curajoasă , justificând în acelaşi timp ura faţă de rivalii reali şi imaginari din ţară şi din străinătate. Fostul preşedinte Dmitri Medvedev a scris recent pe reţelele de socializare: „Îi urăsc. Sunt mizerii şi degeneraţi. Ei vor ca noi, Rusia, să murim... Voi face tot ce pot să-i fac să dispară”. Nu a precizat despre cine anume a scris. Dar ostilitatea rusă are trei ţinte: Occidentul liberal, Ucraina şi trădătorii de acasă. Toţi trebuie să realizeze ce este fascismul rusesc. Putin încearcă de multă vreme să submineze democraţiile occidentale. A susţinut partidele de extremă dreaptă din Europa, precum Frontul Naţional din Franţa, Fidesz din Ungaria şi Liga din Italia. S-a amestecat în alegerile din SUA, sperând să-l ajute pe Donald Trump să-i învingă pe democraţi. Chiar dacă războiul împotriva Ucrainei se încheie, admiratorul lui Illin de la Kremlin nu va căuta înţelegere cu democraţiile occidentale. Putin şi oamenii săi vor face tot ce le stă în putere pentru a lupta împotriva liberalismului şi a semăna discordie.

Timp de secole, Rusia a fost parţial europeană. Dar, după cum a remarcat recent politologul Kirill Rogov, războiul împotriva Ucrainei ia permis lui Putin să-şi taie această parte a identităţii sale. Cât timp va fi la putere, Rusia va construi alianţe cu China, Iran şi alte ţări antiliberale. Ea, ca niciodată înainte, va fi în avangarda ideologică.

Perspectivele Ucrainei sunt şi mai sumbre. La câteva săptămâni după începerea războiului, agenţia de presă de stat „RIA Novosti” a publicat un articol în care solicita curăţarea „componentei etnice de autoidentificare a oamenilor care locuiesc pe teritoriile istorice Malorossia şi Novorossia, care a fost început de autorităţile sovietice”. Putin a acuzat Ucraina că ar fi sursa de viruşi mortali, locaţia laboratoarelor biologice americane care au efectuat „experimente” cu tulpini de coronavirus şi holeră.

„ Armele biologice au fost create în imediata apropiere a Rusiei ”, a spus el.

La televiziunea de stat rusă, ucrainenii sunt numiţi viermi. Soloviov a spus recent : „Când un medic tratează o pisică pentru viermi, medicul efectuează o operaţie specială. Pentru viermi este război, iar pentru o pisică este curăţenie”. Directorul postului de televiziune de stat RT, Margarita Simonian, a spus: „Ucraina nu poate continua să existe”. Scopul invaziei Ucrainei nu este doar capturarea teritoriului, ci curăţarea acestuia de o identitate separată care ameninţă identitatea Rusiei ca stat imperialist. Împreună cu forţele sale punitive, Kremlinul a trimis sute de profesori pe teritoriul ucrainean pentru a reeduca copiii ucraineni din teritoriile ocupate. El deţine un semn de egalitate între Ucraina suverană independentă şi nazism. Fie Ucraina va înceta să mai existe ca stat-naţiune, fie Rusia însăşi va fi infectată cu ideea de emancipare, care îi va distruge identitatea imperială.

Cele mai rele perspective privesc însăşi Rusia. Putin nu plănuia să înceapă un război de uzură. El se aştepta ca atacul asupra Kievului să se încheie cu instituirea unui nou regim în Ucraina, precum şi cu supunerea societăţii ucrainene. Dar până acum Putin nu a putut învinge Ucraina. Cu toate acestea, a ţinut cu succes piept Rusiei. Discuţiile despre infecţie şi curăţare îi privesc nu numai pe ucraineni. În Federaţia Rusă însăşi, există şi multe elemente ostile, trădători care mănâncă stridii şi foie gras. Ei trăiesc mental în Occident şi sunt infectaţi cu idei de ambiguitate de gen. Putin a declarat că poporul rus „i-ar scuipa pur şi simplu ” după „o auto-detoxifiere naturală şi necesară a societăţii”.

La fel ca Stalin, Putin nu are încredere şi se teme de oameni. Ele trebuie controlate, manipulate şi, dacă este necesar, suprimate. I-a exclus din procesul propriu-zis de luare a deciziilor. După cum a explicat sociologul rus Gheorghi Iudin, este nevoie de oameni pentru ritualul electoral, care va confirma legitimitatea conducătorului. În restul timpului ar trebui să fie invizibile. Iudin numeşte această abordare „People by Challenge”.

Războiul a schimbat totul. În primăvara anului 1943, Hitler i-a spus lui Goebbels că „războiul a făcut posibil să rezolvăm o serie întreagă de probleme care în vremuri normale nu ar fi fost niciodată rezolvate”. Putin a reuşit să stabilească de facto o conducere militară şi o cenzură. El a blocat Facebook, Twitter, Instagram şi toate vestigiile presei independente, a izolat ţara de influenţa otrăvitoare a Occidentului şi îi persecută pe toţi care se opun războiului, forţându-i să fugă din ţară. Orice declaraţie publică care contestă viziunea Kremlinului asupra evenimentelor din Ucraina se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare.

Gregory Asmolov de la King's College din Londra subliniază că o astfel de nouă realitate politică era de neconceput cu doar câteva luni în urmă. Şi aceasta este cea mai mare realizare a Kremlinului în conflict. Războiul ia permis lui Putin să transforme Rusia în ceea ce Asmolov numeşte o „societate deconectată”.

„ Aceste eforturi se bazează pe afirmaţia că este imposibil să se protejeze legitimitatea internă a actualului guvern şi să forţeze cetăţenii să fie loiali, dacă Rusia rămâne relativ deschisă şi conectată la sistemul global ”, crede expertul.

Până acum, scopul lui Putin a fost să paralizeze societatea rusă, nu să adune mulţimile. Manifestarea de unitate şi mobilizare se realizează cu ajutorul televiziunii, care operează într-un spaţiu informaţional curăţat de voci alternative. Dintre telespectatorii, cei mai mulţi dintre care au peste 60 de ani, peste 80% susţin războiul. Dintre ruşii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care obţin informaţii de pe internet, mai puţin de jumătate susţin războiul împotriva Ucrainei. Poate de aceea reprezentanţii simbolici ai operaţiunii Z nu sunt bărbaţi şi femei apte de muncă, ci bunici cu steaguri roşii, precum şi „nepoţii” lor în vârstă de 8 ani.

Combinaţia dintre frică şi propagandă creează ceea ce Rogov numeşte „consimţământ forţat”. Statul publică sondaje care arată că majoritatea ruşilor susţin „operaţiunea specială”. Principalul motiv pentru care oamenii îl susţin pe Putin este că ei cred că toţi ceilalţi o fac. Ei trebuie să aparţină taberei celor puternici. Chiar şi atunci când oamenii au acces la informaţii, ei „pur şi simplu o ignoră sau o justifică pentru a evita distrugerea conceptelor despre ei înşişi, despre ţară şi despre guvern create de propagandă”, a explicat sociologul Elena Koneva.

Motorul fascismului nu are marşarier

Motorul fascismului nu are marşarier. Putin nu poate reveni la autoritarismul bazat pe realitate. Expansiunea este în natura fascismului. El va căuta o modalitate de a se extinde geografic şi în viaţa privată a oamenilor. Războiul a continuat, iar victimele au crescut. Întrebarea este dacă Putin va putea mobiliza o majoritate pasivă. Vor începe ruşii să reziste? Elitele de la Kremlin, armata şi serviciile speciale urmăresc îndeaproape.

2+2 = 4

Viktor Klemperer, un evreu german care a participat la Primul Război Mondial şi a supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial, a scris că „Nazismul a pătruns în carnea şi sângele oamenilor cu ajutorul anumitor cuvinte, idiomuri, propoziţii, care le-au fost impuse după un milion de repetări.” Cartea sa intitulată Limba celui de-al treilea Reich descrie modul în care prefixul ent- (de-) a devenit extrem de important în Germania în timpul războiului.

Când tancurile ruseşti s-au îndreptat spre graniţa cu Ucraina pe 24 februarie, Putin şi-a început şi războiul împotriva Ucrainei folosind acest prefix. Potrivit acestuia, scopul invaziei este „denazificarea” şi „demilitarizarea”. Agenţia de stat „RIA Novosti” a scris ulterior că „denazificarea va deveni inevitabil şi de-ucrainizare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia