The Economist: Zalujnîi a refuzat oferta lui Zelensky de a deveni secretar NSDC

The Economist: Zalujnîi a refuzat oferta lui Zelensky de a deveni secretar NSDC

Fostul deputat al Radei Supreme Borislav Bereza a raportat anterior că Zalujni a fost înlăturat din postul de comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Valeri Zalujnîi. Foto: Arhiva Adevărul

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), Valery Zalujnîi, a refuzat oferta președintelui ucrainean Vladimir Zelensky de a ocupa postul de secretar al Consiliului de Securitate și Apărare Națională, a relatat revista britanică The Economist , citând surse.

Potrivit informațiilor sale, în seara zilei de 29 ianuarie, Zelensky a avut o întâlnire cu Zalujnîi, în cadrul căreia l-a informat pe general despre decizia sa de a-l demite și l-a invitat să ocupe postul de secretar al Consiliului de Securitate și Apărare Națională. Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a respins propunerea președintelui, au menționat surse.

Luni, fostul deputat al Radei Supreme Borislav Bereza a raportat că Zalujnîi a fost înlăturat din postul de comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. La rândul său, deputatul Radei Supreme, Alexey Goncharenko a remarcat că două dintre sursele sale confirmă această informaţie. Ulterior, el a declarat că Zalujnîi a fost informat cu privire la demiterea sa, dar nu a existat încă un decret corespunzător. Potrivit deputatului, lui Zalujnîi i s-a oferit postul de ambasador într-una dintre țările europene, dar comandantul șef a refuzat.

Atunci presa a răspândit informația că decretul privind Zalujnîi a fost deja semnat, iar în locul lui va fi numit șeful Direcției Principale de Informații din Ministerul Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov. De asemenea, unele canale Telegram au raportat demisia ministrului apărării al Ucrainei Rustem Umerov. Apoi, Ministerul Apărării a declarat că informația răspândită nu este adevărată. Cu toate acestea, acest lucru a ridicat semne de întrebare în mass-media dacă departamentul a negat demisia atât a ministrului, cât și a comandantului șef sau numai a lui Umerov. Secretarul de presă al președintelui Ucrainei, Serghei Nikiforov, a spus atunci că Zelensky nu l-a concediat pe Zalujnîi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?