Theodor Paleologu: „Dughin nu este nici ideologul lui Putin, nici creierul sau proteza lui intelectuală, nici un nou Rasputin”

Theodor Paleologu: „Dughin nu este nici ideologul lui Putin, nici creierul sau proteza lui intelectuală, nici un nou Rasputin”

Recentul atentat de la Moscova în care a fost vizat politologul și ideologul rus Alexandr Dughin, dar care s-a finalizat cu uciderea fiicei sale Daria, aduce în discuție rolul pe care acesta l-a jucat, și poate îl mai joacă, în arhitectura puterii de la Kremlin.

Theodor Paleologu descrie profilul intelectual al lui Dughin, într-o postare pe Facebook, negând importanța acestui personaj în preajma lui Putin, rol exagerat uneori de presă.

”Dughin nu este nici ideologul lui Putin, nici creierul sau proteza lui intelectuală, nici un nou Rasputin. Astea-s formule găunoase, vînturate de jurnaliști neserioși și preluate de persoane care n-au studiat chestiunea și nu au citit nimic din ce a scris acest autor confuz și delirant.

Mai întîi, în afară de barbă, nu există absolut nici o asemănare între Dughin și Rasputin. Rasputin era un țăran fără pretenții intelectuale, în timp ce Dughin are doar pretenții, niște pretenții colosale ca filozof, teolog, ideolog, strateg, geopolitician.

Opera lui este un talmeș-balmeș de referințe nedigerate și adesea incompatibile între ele: Julius Evola, René Guénon, Corneliu Zelea Codreanu, José Antonio Primo de Rivera, Jean Thiriart, revoluția conservatoare și național-bolșevismul german, adică Ernst Niekisch, Carl Schmitt, Ernst Jünger, naziști de stînga precum Otto Strasser, naziști ezoterici precum Sebottendorf sau Savitri Devi, eurasianiști precum Trubețkoi sau Gumilev. Plus, firește, ceva din Sutele Negre, Pamiat și "Protocoalele înțelepților Sionului". Totul este confuz în scrierile lui, animate însă de o grandomanie fără limite.

Ce să facă Putin cu toate bălăriile și elucubrațiile unui asemenea "agité du bocal"? A preluat strict ce i-a folosit din cînd în cînd și s-a servit de zelul propagandistic al unui ideolog fanatic pe ale cărui construcții intelectuale nu dă prea multe parale.

Războiul este contextul ideal în care să se afirme acest gen de personaj care afișează aceleași obiective de 30 de ani: distrugerea democrației, lupta împotriva spiritului evreiesc, anihilarea Ucrainei, crearea Marelui Imperiu Eurasiatic de la Lisabona la Vladivostok”, scrie Theodor Paleologu în postare.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro