Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Theresa May: Londra nu va ceda niciodată suveranitatea Gibraltarului fără acordul populației

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a afirmat că Londra nu va ceda niciodată suveranitatea Gibraltarului fără acordul populației teritoriului britanic situat la sud de Spania, a indicat duminică un comunicat difuzat de Downing Street, relatează AFP.

Într-o convorbire telefonică cu șeful executivului din Gibraltar, Fabian Picardo, dna May a precizat că ea nu va încheia niciodată un acord care ar lăsa ca locuitorii Gibraltarului să treacă sub o altă suveranitate fără voința lor exprimată în mod liber și democratic'', potrivit comunicatului.

''Premierul britanic a spus că își menține în totalitate angajamentul de a lucra cu Gibraltarul pentru a obține cele mai bune rezultate posibile în ce privește Brexit-ul și că va continua să-l includă în procesul de negocieri'', adaugă comunicatul.

Potrivit unui proiect ''de orientări în negocieri'', prezentat vineri de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, ''nici un acord între UE și Regatul Unit nu va putea fi aplicat teritoriului Gibraltar fără un acord între Regatul Spaniei și Regatul Unit'', după Brexit.

Membri ai opoziției social-democrate din Gibraltar s-au alarmat în legătură cu faptul că Madridul ar putea bloca accesul Gibraltarului la orice acord comercial negociat de către Londra cu UE.

Picardo a denunțat și el ''mașinațiunile vizibile ale Spaniei'', care ''încearcă să manipuleze Consiliul European pentru a-și urmări propriile interese politice meschine''. El a calificat propunerea UE ca fiind ''discriminatorie și inutilă''.

AFP amintește că, în 2002, locuitorii Gibraltarului au respins prin referendum o propunere privind împărțirea suveranității teritoriului cu Spania.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Așa e!

2 Ce legătură are scandalul uriaș de la CCR pe codurile penale cu ieșirea PSD de la guvernare

3 CULISELE surprinzătoarei numiri a lui Geoană ca numărul 2 din NATO

4 Te cutremuri când citești așa ceva! SS poate face asta oricui! Ăsta este procuror general într-o țară UE?

5 DEMENȚĂ O deputată PSD vrea să repună pe tapet legea care obligă copiii să plătească pensie de întreținere păr…

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă