Tiberiu Nițu: Legile privind cartelele preplătite și retenția datelor, instrumente potrivite împotriva terorismului

Tiberiu Nițu: Legile privind cartelele preplătite și retenția datelor, instrumente potrivite împotriva terorismului

Legile privind cartelele preplătite și retenția datelor ar putea constitui instrumente potrivite de luptă împotriva terorismului, dacă ar fi în vigoare, a susținut joi procurorul general Tiberiu Nițu.

"Pentru o prevenire eficientă a actelor de terorism avem nevoie de instrumente potrivite și legile privind cartelele preplătite și retenția datelor ar putea constitui astfel de instrumente potrivite, dacă le-am avea. Se impun a fi adoptate legi eficiente care să poată constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism. Ați menționat ce se întâmplă la Paris... Uitați-vă ce înseamnă să încerci să combați! E groaznic ceea ce se întâmplă!", le-a declarat Nițu jurnaliștilor, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit lui, asemenea acte normative sunt "imperios necesare", astfel că nicio măsură în sprijinul luptei împotriva terorismului nu poate fi considerată "disproporționată" în raport cu faptele.

"Important este să putem preveni, iar ca să putem preveni avem nevoie de instrumente potrivite și astfel de acte normative care să ne poată permite să anticipăm, să cunoaștem ce fac astfel de oameni sunt nu extrem de binevenite, sunt imperios necesare. Și noi am luat toate măsurile, ne-am implicat alături de alte instituții pentru a adopta astfel de legi. Pentru a acționa ferm împotriva teroriștilor și pentru a putea preveni actele de terorism, nicio măsură nu poate părea ca fiind disproporționată", a adăugat Nițu.

Procurorul general a precizat că în prezent nu există dosare de terorism la parchete, ceea ce înseamnă că instituțiile cu atribuții în domeniu își fac bine treaba.

"E foarte bine că nu avem dosare. Am avut dosare, știu că au fost vreo două, dar nu de gravitatea sau de amploarea a ceea ce s-a întâmplat la Paris. Important este să nu avem dosare. Pentru că a avea dosare înseamnă să combați, iar a nu avea dosare înseamnă că ai o prevenire eficientă și foarte bună. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Vă asigurăm că și noi, Parchetul de la lângă Înalta Curte de Casație, dar în special serviciile specializate în prevenirea, depistarea și anticiparea acestor fapte își fac foarte bine treaba și noi susținem activitatea acestor instituții", a subliniat Tiberiu Nițu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990