Timiş: Ministrul Tătaru s-a declarat mulţumit de situaţia actuală de la Maternitatea Odobescu

Timiş: Ministrul Tătaru s-a declarat mulţumit de situaţia actuală de la Maternitatea Odobescu

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi, la Timişoara, că este mulţumit de situaţia pe care a găsit-o acum la Maternitatea Odobescu, unde în urmă cu două săptămâni au fost depistate mai multe cadre medicale pozitive la COVID, iar 10 nou-născuţi au fost declaraţi iniţial pozitivi, iar la retestare rezultatele au fost infirmate.

În acest caz a fost deschis dosar penal in rem pentru zădărnicirea bolilor.

"În acest moment, la Maternitatea Odobescu erau 47 de nou-născuţi, testaţi, testate şi mămicile, iar testele sunt negative în continuare. A fost o suspiciune de pacientă pozitivă, dar care s-a infirmat. În acest moment sunt mulţumit; vreau să revăd peste o săptămână sau două dacă se menţine această stare de fapt", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a mai adăugat că la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara atmosfera era la vizita sa precedentă pozitivă, iar acum este "şi mai pozitivă".

"Mă bucur să văd corpul medical atât de dedicat şi de bine ancorat în tot ceea ce înseamnă patologia COVID. Vin de fiecare dată la Timişoara cu o speranţă şi plec cu mai multe, pentru toată ţara", a comentat Nelu Tătaru.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a punctat faptul că în prezent sunt şase judeţe care au peste 400 de infectaţi cu SARS-CoV-2, acestea fiind Arad, Braşov, Botoşani, Timiş şi Hunedoara, fiind îngrijorat că dincolo de judeţele menţionate, aceste focare antrenează tot ce înseamnă persoană instituţionalizată şi personal medical.

"Rămâne ca regulă prudenţa, întrucât în acest moment putem vedea că toate spitalele şi-au făcut un stoc mediu cu tot ce înseamnă echipament, materiale sanitare, iar la nivel de testare, conform noului protocol, pot testa şi personalul medical de două ori pe lună, cel puţin fără să prezinte simptomatologie sau să aibă contact cu un pacient COVID", a menţionat Nelu Tătaru.

Ministrul a reamintit că există trei centre în ţară, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, în care se va recolta plasmă cu aparate de plasmafereză, folosindu-se în premieră metoda imunizării pacienţilor cu SARS-CoV-2 în stare gravă, cu plasma de la bolnavi vindecaţi.

"Noi am semnat un ordin în care am dat protocolul de prelevare a plasmei, care este de miercuri în Monitorul Oficial, şi am dat şi un protocol de tratament făcut de Comisia de Boli Infecţioase, cea de ATI şi Hematologie. Acest protocol va trebui distribuit în funcţie de ATI în toate centrele care vor putea folosi acest aparat. Noi am dat aceste protocoale, rămâne de stabilit de către fiecare centru în parte când încep", a mai menţionat ministrul Sănătăţii. AGERPRES / (AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /