TIMP LIBER: Grădina Botanică şi Castelul Reginei Maria din Balcic

TIMP LIBER: Grădina Botanică şi Castelul Reginei Maria din Balcic

Castelul din Balcic, situat în oraşul bulgăresc cu acelaşi nume, a fost reşedinţa de vară preferată a Reginei Maria în perioada în care Cadrilaterul a aparţinut României. Castelul este înconjurat de o celebră grădină botanică unicat în Europa centrală şi de est, în special datorită colecţiei sale de cactuşi.

Situat pe ţărmul înalt al Mării Negre, castelul a fost un loc de suflet, de refugiu şi de romantice visări pentru Regina Maria, potrivit https://reginamaria.org/ . Regina a reuşit să amenajeze aici o impresionantă grădină botanică cu peste 3.000 de specii de plante şi cactuşi care au transformat zona într-un adevărat paradis.

Gradina din jurul Castelului Reginei Maria, Balcic, Bulgaria, 8 septembrie 2011.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Complexul castelului cuprinde mai multe vile rezidenţiale, o sală a fumătorilor, o pivniţă, o mănăstire, un izvor de apă şi diverse alte clădiri. Castelul, numit "Cuibul singuratic" ("Tenha Yuva" în limba turcă) este, de fapt, o vilă cu pereţi albi şi acoperişuri de ţiglă roşie străjuite de un minaret, un turn înalt, ce veghează marea şi falezele Balcicului, şi care nu are un rol religios, aşa cum se întâmplă când este alipit unei moschei, ci arată respectul pe care Regina Maria l-a acordat civilizaţiei şi religiei turce. Castelul este construit de-a lungul a trei terase şi combină elemente ale stilului maur, al celui mediteranean cu cel al caselor bulgăreşti. Este foarte aproape de mare, fiind despărţit de aceasta doar de faleză.

De la o plimbare prin Dobrogea alături de pictorul Alexandru Satmari şi un teren oferit în dar de bancherul Jean Crissoveloni a pornit splendida construcţie de la malul Mării Negre, aflată la aproape 60 de kilometri de Vama Veche, menţionează www.tvr.ro . La acest teren dăruit s-au adăugat altele, achiziţionate de Familia Regală, iar domeniul a devenit unul spectaculos, de câteva hectare. Reşedinţa de vară preferată a Reginei Maria a României a fost construită la cererea Majestăţii Sale de către arhitecţi italieni, fiind o combinaţie de stiluri cu influenţe orientale. Un castel care impresionează, nu prin lux exorbitant, ci prin simplitate şi bun gust. Imensul parc, format din 12 grădini ce înconjoară clădirile, realizate după planurile unui celebru peisagist elveţian al vremii, Jules Jannin, cuprinde mii de specii de plante, unele dintre ele rare.

Gradina din jurul Castelului Reginei Maria, Balcic, Bulgaria, 8 septembrie 2011.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


A doua clădire a domeniului regal de la Balcic este vila "Vălul albastru" ("Mavi Dalga" în limba turcă), compusă din 16 camere, în care se aflau apartamentele principelui Nicolae şi ale doamnelor de onoare. Lângă aceasta se afla "Casa Suitei", având camerele distribuite în formă de potcoavă, cu colonade spre mare şi coloane spre interior.

Micuţa Capelă - "Stella Maris", construită în întregime din piatră, locul de rugăciune al reginei, a fost realizată după modelul Capelei Sfântul Iacob din Trikomo, din nordul insulei Cipru. "Stella Maris" este locul unde Regina Maria a României a dorit să îi fie păstrată inima.

Izvorul Sfânt era pe domeniul de la Balcic, înainte de construcţia castelului. Există legende locale care povestesc de puterile sale miraculoase.

Sursa foto: www.dvoreca.com


"Nu era vorba numai de aducerea aici a ceva care ar fi avut fiinţa în altă parte - se confesa Regina - ci de creaţie, de plămădirea pietrei, pământului, apei, copacului şi florii într-un desăvârşit întreg [...] O casă albă cu acoperiş turtit şi cu picioarele aproape în mare, o casă împresurată de prispe de piatră pe care treptat, treptat să fie schimbate într-un rai de flori", conform citatelor găzduite pe https://reginamaria.org/ . "Şi într-o zi, când Branul ajunsese un vis împlinit, într-o plimbare prin Dobrogea, m-am apropiat deodată de o limbă de pământ lângă mare care a trezit în mine un fior cu totul deosebit: am avut ca o simţire ca locul acesta mă aştepta dintotdeauna pe mine, ori trăisem totdeauna în aşteptarea lui", spunea Regina Maria, care adăuga că "Balcicul a fost întoarcerea mea la mare, întoarcerea la întâia mea dragoste. Născută pe o insulă, în sufletul meu trăia un dor străfund şi veşnic de mare" ("MS Regina Maria: Casele mele de vis", 1930).

După moartea sa din 1938, inima i-a fost depusă într-o casetă în paraclis, iar în 1940, când a fost cedat Cadrilaterul, inima a fost mutată la Castelul Bran. În prezent, se află la Bucureşti, în tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro