Tinerii chinezi se infectează voluntar cu COVID: Epidemia se va întoarce din nou

Tinerii chinezi se infectează voluntar cu COVID: Epidemia se va întoarce din nou

După ce Beijingul a renunțat la politica „zero Covid”, ridicând restricțiile, mulți tineri chinezi încearcă să se infecteze cu virusul. În prezent, țara se confruntă cu un număr mare de cazuri, scrie BBC .

Tinerii chinezi se infectează voluntar / Foto: Shutterstock

Când tatăl de 85 de ani al unui cetățean chinez pe nume Chen s-a îmbolnăvit de Covid în decembrie, era imposibilă obținerea unei ambulanțe sau a unei consultații la medic.

Chen a mers cu tatăl său la Spitalul Chaoyang din Beijing, unde li s-a spus fie să încerce la alte spitale, fie să stea pe coridor cu o perfuzie.

„Nu era niciun pat, niciun aparat respirator, niciun echipament medical” disponibil, povestește Chen pentru BBC.

Tatăl său a reușit să găsească un pat la un alt spital, dar numai prin intermediul unei pile. Până atunci, bolnavul dezvoltase o infecție pulmonară severă. Tatăl lui Chen și-a revenit acum, dar fiul său se teme că o a doua infecție l-ar putea ucide în viitor.

Trei ani de măsuri de prevenire Covid au fost o risipă și un eșec total, spune el, deoarece guvernul a relaxat măsurile prea repede, fără nicio pregătire, astfel că mulți au contractat virusul.

„Epidemia se va întoarce din nou. În cazul persoanelor în vârstă, acestea nu pot conta decât pe propria soartă”, spune Chen.

Expunerea voluntară la infecție

Ultimul pas pentru revenirea rapidă a Chinei din controversata sa politică „zero-Covid” va avea loc duminică, când va redeschide granițele pentru călătoriile internaționale. Odată ce au dispărut în masă testele, carantinele stricte și lockdown-urile subite și radicale, familiile precum cea a domnului Chen sunt îngrijorate de ceea ce le așteaptă .

Dar chinezii mai tineri intervievați de BBC — dintre care niciunul nu a dorit să fie nominalizat — au o părere (și o abordare) diferită: se expun voluntar infecției cu covid.

Un programator în vârstă de 27 de ani din Shanghai, care nu a făcut niciunul din vaccinurile chinezești, spune că s-a expus în mod voluntar la virus.

„Pentru că nu vreau să-mi schimb planul de vacanță”, explică el, „și aș putea să mă asigur că m-am recuperat și că nu mă voi fi infectat din nou în timpul vacanței dacă controlez în mod deliberat momentul în care mă infectez”. El recunoaște că nu se aștepta la durerile musculare care au apărut odată cu infecția, dar spune că simptomele au fost în mare parte conform așteptărilor.

Un alt cetățean din Shanghai, o femeie în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru BBC că și-a vizitat prietenul care a fost testat pozitiv ca să poată lua și ea Covid.

Dar ea spune că recuperarea a fost grea: „Am crezut că va fi ca și cum aș fi răcit, dar a fost mult mai dureros”.

O tânără în vârstă de 29 de ani, care lucrează pentru o companie de stat din Jiaxing, în provincia nordică Zhejiang, spune că a fost încântată când a auzit că se redeschid granițele țării. Ea abia așteaptă să călătorească din nou în alte părți ale Chinei pentru a participa la concerte.

Viața era ridicolă când trebuia să cer permisiunea managerului meu pentru a călători. Vreau doar ca viața să revină la normal”, spune ea. „Dar îmi fac griji pentru persoanele în etate”.

Când bunicul ei s-a îmbolnăvit de Covid, a refuzat să meargă la spital, chiar și atunci când starea lui s-a agravat, spune ea. Iar rapoartele privind spitalele și crematoriile pline nu au făcut decât să sporească îngrijorarea, spunând că a auzit povești despre cadavre îngrămădite în saloane funerare.

Ea însăși nu a fost încă testată pozitiv pentru virus, dar recunoaște că, atunci când soțul ei a fost infectat, a purtat masca 24/7 acasă, chiar și atunci când dormea.

„Nu am vrut să fim bolnavi concomitent”, spune ea. „Dar nu mă sperie virusul, deoarece simptomele severe sunt rare.”

Dacă zilele normale s-au întors într-adevăr, este o revenire zbuciumată la normalitate pentru mulți.

Al doilea val

Soțul doamnei Liu nu a fost niciodată vaccinat, deoarece suferă de diabet în stadiu avansat. De la redeschidere, ea a stat în casă și a dezinfectat fiecare pachet primit la domiciliu. Dar cuplul tot s-a infectat cu covid.

Fiica lor, de asemenea bolnavă de Covid, a căutat în diferite locuri medicamentul antiviral Covid de la Pfizer (Paxlovid), în mijlocul unei ierni friguroase din Beijing. În cele din urmă a cumpărat o singură cutie de pe piața neagră la 7500 CNY (puțin peste 5000 de lei).

„Soțul meu și-a revenit fără probleme. Este o mare ușurare pentru mine”, spune doamna Liu. „Dar când va veni al doilea val, ce se va întâmpla cu el?”.

Doamna Wang — o altă locatară din Beijing — și familia ei au cumpărat în avans Paxlovid înainte ca acesta să devină prea scump, precum și un oxigenator și un pulsoximetru, pentru bunicul ei socru. El nu a contractat virusul, dar are 90 de ani.

„Oricum, deschiderea este bună pentru economie. Afacerile și-au revenit rapid”, remarcă ea, adăugând că hotelurile, restaurantele și centrele comerciale se umplu din nou de oameni.

Dar, dincolo de marile orașe, este dificil de știut cum reacționează oamenii la această întoarcere la 180 de grade a politicilor guvernamentale; în special în regiunile rurale ale Chinei.

Timp de trei ani, mass-media de stat a prezentat virusul ca pe o amenințare periculoasă pentru societate, promițând că va atinge „zero-Covid dinamic” pentru a menține populația în siguranță.

Dar această retorică a fost răsturnată în ultimele săptămâni, medicii fiind invitați în mod regulat să facă apel la calm în locul confuziei.

Doamna Li, în vârstă de 52 de ani din Beijing, susține că guvernul „a făcut ceea ce trebuia” în primii doi ani, dar ar fi trebuit să pună capăt politicii sale de zero-Covid la începutul lui 2022.

„Acum avem în sfârșit relaxarea măsurilor, dar este prea bruscă. Guvernul ar fi putut să o facă etapă cu etapă, regiune cu regiune. De asemenea, iarna este cel mai prost anotimp pentru a face acest lucru. De ce să nu așteptăm până în primăvara anului viitor? Și de ce nu a pregătit guvernul suficiente resurse înainte de [re]deschidere?”, întreabă ea. „2022 a fost cel mai rău an pentru noi. Pot doar să mă rog ca 2023 să nu fie mai rău”, a mai spus femeia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

4 Rusia, oameni buni...

5 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...