Tinerii României, campioni la fumat. Medicii explică această tendință îngrijorătoare

Tinerii României, campioni la fumat. Medicii explică această tendință îngrijorătoare

Tinerii României sunt, din ce în ce mai des, adepții fumatului, o arată statisticile. Astfel, cifrele înregistrate sunt îngrijorătoare, iar cadrele medicale caută explicații pentru fenomenul care capătă amploare.

Fumători SURSĂ Arhiva Adevărul

Chiar dacă sunt conștienți că este vorba despre un obicei nesănătos, tinerii aleg, din anumite motive, să devină fumători și să încerce, de multe ori, chiar și noile gadgeturi pentru fumat.

Tinerii României, campioni la fumat

Statisticile ne indică faptul că tinerii sunt campioni la fumat la nivel național . Cifrele ne arată că populația adultă fumătoare depășește 30,7% și că adolescenții încep să fumeze de la vârsta de 15 ani. Totodată, incidența fumatului este mai crescută la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, iar procentul de creștere al fumătorilor tineri în România este de 48,3%.

În aceste condiții, dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, vorbește despre un fenomen îngrijorător, resimțit mai ales în rândul populației tinere.

Ne confruntăm cu un fenomen îngrijorător. În alte țări ale Uniunii Europene, fumatul a scăzut masiv în ultimii ani. Pe segmentul populației tinere, în rândul adolescenților, creşte incidenţa fumatului în România. Legislația permite acest lucru și nu există un program de sănătate publică care să arate care sunt efectele pe termen scurt și lung", precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola.

Dispozitivele care încurajează fumatul în rândul tinerilor

Conform medicilor, noile gadgeturi pentru fumat reprezintă un pericol pentru tineri , care sunt atrași de aspect, dar și de aromele seducătoare.

Foarte multe dispozitive electronice au apărut pe piaţă din România, cu diverse arome, care sunt interesante pentru tineri. Cu toate acestea, nu s-a dovedit că ele sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul clasic, nu se cunosc exact efectele pe termen lung. În România există pachete de țigări seducătoare, cu arome și promoții care, într-un anumit context, reușesc să atragă tinerii care nu au format încă un cadru de valori. Este un fenomen răspândit și la modă. În țările civilizate, pachetele sunt întunecate, se vând doar în anumite locații", adaugă medicul ieșean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?