Tipuri de pardoseli pentru grădină și cum alegi modelul potrivit

Tipuri de pardoseli pentru grădină și cum alegi modelul potrivit

Dacă ai norocul de a avea o grădină, atunci știi cât de valoroasă este aceasta. În grădină te relaxezi rapid, fie prin activități specifice, fie prin admiratul naturii. Băutul cafelei în grădină, fără distracții, sau doar statul pe un șezlong reprezintă un adevărat privilegiu în orașele noastre, sufocate de construcții și beton. Chiar dacă aloci o mare parte din grădină spațiului verde, trebuie să instalezi și pardoseli pentru zonele în care mergi, iei masa, depozitezi anumite lucruri sau în care faci sport. Pentru a te bucura pe tot parcursul anului de grădina ta, ai nevoie de o pardoseală dintr-un material rezistent și care arată bine.

Tipuri de pardoseli pentru grădină

Pietriș și pietre

Pietrele sunt cele mai ieftine pardoseli și sunt ideale dacă vrei să adaugi o tușă minerală grădinii. Poți folosi pietriș fin, pietre mai mari sau în culori diverse. Te poți inspira din grădinile japoneze de roci, în care pietrele de diferite culori și dimensiuni contrastează pentru crearea unor efecte vizuale plăcute. 

Lemn

Lemnul este materialul natural prin definiție, care transmite autenticitate și căldură. Există mai multe tipuri de pardoseli de lemn, cu elemente tăiate și asamblate în diverse moduri, în funcție de zona de instalare. De exemplu, lângă o piscină se recomandă pardoseala dintr-un lemn rezistent la apă, cu scânduri sau blocuri de lemn ușor depărtate, pentru a permite scurgerea apei. Lemnul necesită întreținere constantă, altfel se degradează și își pierde funcționalitatea și frumusețea.

Piatră și asfalt

Dacă în zona pe care vrei să o acoperi se circulă mult, parchezi mașina sau depozitezi lucruri grele, îți recomandăm pătratele de piatră și asfaltul. Chiar dacă vizual nu sunt la fel de atractive ca alte materiale, sunt rezistente și necesită întreținere minimă.

Ceramică

Pavajul ceramic arată superb și rezistă chiar și secole. Se pot folosi pavele identice sau diferite ca mărime, model și culoare. Ceramica rezistă bine la intemperii și fluctuații de temperatură.

Iarba artificială

Dacă îți place mult verdele și vrei să-l vezi peste tot sau dacă nu ai timp pentru îngrijirea unei peluze, iarba sintetică este ideală pentru tine. Este rezistentă, arată bine și te ajută să economisești la factura de apă. Dacă vrei să o folosești ca suprafață de joc, ai grijă la căzături. Chiar dacă pardoseala pare moale, firele de iarbă artificială produc răni destul de urâte, care se vindecă greu.

Cum alegi modelul potrivit de pardoseală

Ține cont de modul de folosire

Pentru a alege modelul potrivit de pardoseală trebuie să ții cont de câteva aspecte funcționale, printre care și modul de folosire. Dacă traficul este intens, fie pedestru ori de alt tip, alege o pardoseală solidă și rezistentă la uzură, ca piatra. Același sfat este valabil și pentru suprafețele expuse la umezeală și intemperii. 

Acordă atenție suprafeței de dedesubt

Înainte de instalarea unei pardoseli trebuie să verifici suprafața de dedesubt. Dacă este instabilă sau se erodează ușor, trebuie să faci lucrări de întărire. De asemenea, dacă pe respectiva suprafață se strânge apă, trebuie să instalezi un sistem de drenare. 

Respectă stilul grădinii

Pardoseala are un impact vizual asupra grădinii, de aceea trebuie să analizezi cu atenție opțiunile înainte de a lua o decizie. Compară tipul de pardoseală cu stilul de amenajare al grădinii și ia în calcul așezarea diverselor elemente.

Ia în calcul posibile restricții de amenajare

Dacă grădina este parte a unui complex de apartamente sau se află într-o zonă istorică, este posibil să existe restricții de amenajare. Documentează-te în legătură cu regulile de urbanism din zonă, care pot interzice folosirea anumitor materiale sau culori. 

Există numeroase tipuri de pardoseală pentru grădină. Ține cont de recomandările noastre înainte de a face alegerea pentru grădina ta. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990